
Minder sterren tijdens EuroNCAP crashtests
De ANWB heeft de resultaten van de laatste NCAP botsproeven gepresenteerd. De Chevrolet Trax, Renault Captur, Dacia Sandero en de Nissan Evalia zijn met een rotgang tegen de muur geparkeerd, en de eindscores zijn wel eens hoger geweest.
Op de aspecten 'bescherming volwassen inzittenden' en 'bescherming kinderen' heeft de Sandero van Dacia vijf sterren binnen weten te slepen. De hoogste score, maar Dacia wist niet op elk vlak zo goed te presteren. Op de onderdelen 'bescherming voor voetgangers' en 'aanwezige veiligheidssystemen' scoorde de Sandero niet hoog genoeg om uiteindelijk met vijf sterren naar huis te gaan, maar met vier sterren deed-ie het stukken beter dan de Nissan Evalia.
De personenbus van Nissan scoort op het gebied van 'veiligheid voor kinderen en voetgangers' prima, maar bij 'veiligheid voor de inzittenden' liet de Japanner wat steken vallen. Het passagierscompartiment bleek in een frontale botsing niet sterk genoeg. Uiteindelijk ging de Evalia met drie sterren huiswaarts.
De nog verse Renault Captur heeft, samen met de Chevrolet Trax, wél de volledige score van vijf sterren weten te behalen. De ANWB heeft Nissan inmiddels opgeroepen om de Evalia nog eens onder de loep te nemen.
Lees ook
‘Aandeelhouders Volkswagen eisen grote hervormingen in topmanagement’
Voormalig Jaguar-ontwerper tekent Jaguar E-type opnieuw
Huurauto's kosten minder dan de helft dan 3 jaar geleden
Aantal laadpalen met kwart gestegen, maar stagnatie dreigt
Opel Grandland Electric vs. Toyota bZ4X – Elektrische SUV's die stiekem best wel MPV zijn
Lezersreacties (30)
Reageren

Goed werk Nissan



Veel auto's zijn "veilig voor de test" net als dat ze "zuinig voor de test" zijn.
Dit is een kwalijke zaak, bij het verbruik slechts vanwege het feit dat je belazerd word en dus vaker moet tanken dan ingecalculeerd. Bij de crashtests geef je mensen schijnveiligheid. Hij voelt veilig want hij heeft immers 5 sterren maar in werkelijkheid valt het vies tegen bij een echt, niet laboratoriumvriendelijk ongeval.

Geef gewoon aparte scores voor volwassen en kinderen in de auto en voor voetgangers erbuiten, evenals voor de veiligheidssystemen.
Hiermee is het mensen gelijk duidelijk hoe veilig de auto echt is en niet zoals bij de Lodgy gelijk maar 3 sterren omdat hij weinig veiligheidssystemen bezit.
Die systemen zijn voor de dommeriken onder ons, wanneer je je rijstijl goed aanpast een de omstandigheden heb je echt niet meer nodig dan ABS en misschien ESP in een hoge auto.
Van die Nissan Evalia kan ik wel begrijpen, op mijn werk hebben we 2 NV200's (Grijs kenteken Evalia) en die dingen zijn gewoon een doodskist op wielen, wegligging van een natte soepstengel en alles voelt gammel en dun. De deuren zijn net aluminiumfolie en veiligheidssystemen zitten er ook niet in, wanneer je langer dan 1,80m bent zit je ook nog een klem met je knieën onder het dash.

En dan nog zit er wel een verschil tussen auto's, misschien dat Volvo goed presteert bij een small overlap test, maar de rest van de fabrikanten is daar niet mee bezig. Op HBO of Universiteit haal je toch ook net zo graag een 6 als een 9, als je je studiepunten maar haalt. Waarom meer doen dan nodig?
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat veilige auto's in alle omstandigheden toch vrij veilig zijn, ook bij vreemde aanrijdingen. Recent heb ik een zware aanrijding gehad met mijn bedrijfsauto (Renault twingo 2012) en die heeft mij er toch heelhuids uit laten klimmen, ook al was de auto totaal afgeschreven. Dit was een small-overlap aanrijding, schuin op de linker koplamp. En de andere auto, een oudere Laguna bracht het er ook goed vanaf, ook small overlap, en dat is een oud model. Aanrijding was trouwens met +- 60km/u (euro NCAP snelheden dus).

Hoe veel gezinnen zouden nog hun kroost achterin een C1, panda of zelfs polo laten zitten als ze weten wat een aanrijding van achteren met ongeveer 60 km/u doet met de achterbank. Gelukkig is niet iedere student bezig met enkel zesjes voor de studiepunten, net zoals niet iedere autobiouwer bezig is met 5 sterren maar sommige ook met een echt veilige auto neer te zetten. (je noemde zelf Volvo, ik denk dat MB er ook wel één is).

Maar ik denk dat een Polo toch nog wel enigzins meevalt met de schade op de achterbank bij een aanrijding, de acherkant van een auto is echt oersterk tegenover het neusje, dat heb ik inmiddels wel gemerkt na al twee keer in een jaar een auto achterop te hebben gehad.


Die doen altijd graag mee aan dit soort dingen voor een beetje extra publiciteit.


Om een extreem voorbeeld te geven, ik denk dat je in een 0 sterren US armytruck van een jaartje of 35 geleden veel beter zit dan in een 5 sterren Twingo (of vergelijkbaar) als ze frontaal op elkaar knallen. Gedeeltelijk omdat de Twingo vanwege 1/3 van het gewicht 3/4 van de botsenergie op moet vangen, gedeeltelijk omdat alle verstevigingen in de Twingo motorkap onder de truck door schuiven, waarna de voorruit tegen de bumper van de truck knalt. Ook bij een kop/staartbotsing of een zijwaartse botsing verwacht ik een vergelijkbaar effect.

En daarnaast ga kijken naar het Youtube fimpje van de Renault Modus tegen de Volvo 940: http://www.youtube.com/watch?v=emtLLvXrrFs

Ik denk dat je in een Sherman tank van een jaartje of 70 geleden veel beter zit dan in een 0 sterren US Armytruck van een jaartje of 35 geleden (of vergelijkbaar) als ze frontaal op elkaar knallen.



http://brandweerhoofddorp.wordpress.com/2013/05/23/uitrukken-donderdag-23-m ei/
Degene in het kleine autootje kon met diverse breuken naar het ziekenhuis, de bestuurder van de grotere is te plekke behandeld.

Ik denk dat als je een keer geschept wordt op je fiets, of overstekend op een zebrapad, er wel anders over denkt.
Als die tecnologie het mogelijk maakt, waarom niet.

Waarom wel?
al die airbags, en electronische apparaten zorgen alleen maar voor extra gewicht, dus meer verbruik, en een grotere massa wat tegen iemand aan kan rijden, waardoor ze dan maar meer veiligheids maatregelen er in bouwen, en zo verder.
als ik fiets of loop kijk ik goed uit voor ik oversteek, en ja ook bij een zebrapad ga ik er niet van uit dat iedereen stopt.
en je kunt er op wachten met die voetgangers en fietsers airbags dat je straks van die lolbroeken hebt die gaan uit testen of die het ook doen als de auto gewoon geparkeerd staan, leuk voor de schade bedrijven, niet voor de eigenaars

Geloof je die onzin die je uitkraamt echt? Dat een voetganger zich even voor een auto werpt om het uit te proberen...... ik kan niet begrijpen dat mensen zo reageren.

Waarin een Euro NCAP test zich nu net onderscheidt van een traditionele botstest is dat ze juist niet tegen een muur aan worden geparkeerd. Die onrealistische muur van bv. US NCAP is vervangen door een vervormbare barrier die een andere auto simuleert. Daarbij vindt de botsing plaats uit het centrum, wat overeenkomt met de meest voorkomede soorten frontale botsingen.
Daarnaast wordt er een zijdelingse botsing gesimuleerd met een barrier en met een paal, iets wat vroeger nooit werd gedaan. De botsing van achteren is nog een heikel punt, aangezien het erg ingewikkeld blijkt om hier tot overeenstemming te komen met de industrie. Geluk bij een ongeluk is dat de botsing van achteren, ondanks alle whiplash-ellende, gemiddeld flink minder ernstig is. Meer weten? Gewoon even kijken bij www.euroncap.com.
En geloof maar dat het werkt. Diverse onderzoeken tonen aan hoe meer sterren, hoe meer overlevingskans.

Eerlijkheid gebied mijn wel te zeggen dat ik soms het gevoel heb dat ze daar bij Renault op construeren en dat dit weinig te maken heeft met werkelijke risico's die je in een Renault loopt. Dat baseer ik echter enkel op het algemene kwaliteitsniveau van dat merk. Voor Dacia geldt dit zeker een eigenlijk nog veel meer.

Wat ik niet helemaal begrijp is waarom er overeenstemming met de industrie zou moeten zijn voor het testen van een kop-staart botsing. Zullen we eens gaan kijken welke échte klappers (bij een parkeerdeukje heb je de NCAP niet nodig) er in het dagelijks leven het meest voorkomen? Ik vermoed dat de kop-staart botsing daar op één staat, en anders daar in ieder geval heel dicht in de buurt komt.
Ik zeg - gewoon testen die hap. Verzekeraard kunnen je feilloos vertellen welke aanrijdingen veel voorkomen, test dan ook op die aanrijdingen. Het is leuk dat je Aygo van voren een klap kan opvangen, maar als je van achteren tot aan het dashboard binnenrijdt bij een kop-staart botsing heeft zo'n airbag ook niet veel nut.


Ik zou wel eens een objektieve test willen zien waar auto's niet op passieve veiligheid maar op actieve veiligheid worden getest. Zoals in het volgende filmpje http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek



Ok: passieve veiligheid is inderdaad net zo belangrijk. Maar blijft een feit dat aan actieve veiligheid niet veel aandacht wordt besteed bij veel merken. (Zie Peugeot in dat filmpje). Als je zo'n auto hebt en dan ook nog rijdend op slechte schokbrekers en een goedkoop merk banden......

Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.