Mercedes-Benz S-klasse Coupé en Cabrio gefacelift

Nieuwe 4,0-liter biturbo V8 voor S63 AMG

Facelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en Cabriolet
Facelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en CabrioletFacelift Mercedes-Benz S-klasse Coupé en Cabriolet
Mercedes-Benz gaf de S-klasse Limousine eerder al een facelift. Vandaag zijn de S-klasse Cabriolet én de S-klasse Coupé aan de beurt. De facelift is met name op motorenvlak ingrijpender dan je zou verwachten.

De huidige S-klasse van Mercedes kwam in 2013 in sedanvorm op de markt en werd eerder dit jaar opgewaardeerd. Derivaten S-klasse Coupé en S-klasse Cabriolet verschenen in respectievelijk 2014 en 2016 ten tonele, maar dat maakt voor de planning in Stuttgart niets uit: ook dit duo is nu gefacelift en beleeft in die nieuwe hoedanigheid zijn publieksdebuut tijdens de IAA van Frankfurt.

Het tweetal heeft een frisse voorzijde met nieuwe bumper. De sideskirts zijn herzien en aan de achterzijde monteert Mercedes een nieuwe diffuser in de bumper, een exemplaar met aan weerszijden nieuwe uitlaateindstukken. De exemplaren van alle versies zijn nu opgesplitst en lijken sterk op de exemplaren achter op S-klassen met een V12 in het vooronder. Het AMG Line-pakket is eveneens herzien. S-klassen met dit pakket hebben sportievere bumpers met chromen strips.

We blijven nog even bij het uiterlijk, want Mercedes-Benz vernieuwt de volledige verlichting. Oled-achterlichten zijn voortaan standaard op elke S-klasse Coupé en Cabriolet. De units bestaan elk uit 33 flinterdunne oleds waarmee allerhande vormen en patronen te maken zijn. De verlichting aan de voorzijde is, net als eerder bij de sedanversie, vervangen door nieuwe ledlampen. Verder zijn er twee nieuwe soorten lichtmetalen wielen bij het AMG Line-pakket.

Ook deze S-derivaten profiteren van de Wide Cockpit, een breder instrumentarium dat uit twee 12,3-inchschermen bestaat. Eerder zagen we dat al bij de E-klasse. De digitale gadgetwinkel laat zich via aanraakgevoelige knoppen op het stuur bedienen, net als de cruisecontrol. Voor het infotainmentsysteem is er een touchpad op de middentunnel en stembediening. Met je stem kun je ook zaken als verlichting en klimaatregeling aansturen. Uiteraard brengt Mercedes-Benz nieuwe kleur- en materiaalcombinaties naar de optielijst.

Net als eerder de S-klasse sedan hebben de Coupé en Cabriolet Energizing Comfort Control, een systeem waarin de instellingen van klimaatregeling, stoelmassage, sfeerverlichting en parfumering aan elkaar gelinkt zijn en waarin programma's gezet kunnen worden. Elk programma duurt tien minuten en wordt begeleid door passende muziek. De nieuwe assistentiesystemen moeten de S-klasse Cabriolet en Coupé in staat stellen zich op een vloeiender manier door het verkeer te bewegen. Tevens zijn de camera's verbeterd die bij Magic Body Control horen. Het systeem ziet nu scherp bij snelheden tot 180 km/h.

Motoren

Mercedes-Benz maakt van de facelift gebruik om de internationale motorenlijst te herzien. De Coupé was als S400 leverbaar, al gaat die 367 pk sterke 'instapper' met V6 voortaan als S450 door het leven, nog steeds met 4Matic-aandrijving. Een nieuwe 'zeilfunctie' laat de auto bij lage belasting en op snelheid stationair draaien. Nieuw is de 9G-Tronic-transmissie dat het exemplaar met zeven verzetten vervangt. Groter is de wijziging bij de S500. Deze verdwijnt namelijk bij zowel de Cabriolet als de Coupé van de bestellijst. De S560 komt ervoor in de plaats, een 4,0-liter biturbo V8 die gerelateerd is aan het blok in de S63 AMG. Het blok levert in de S560 - een bekende naam, denk aan de 560 SEC - 469 pk en 700 Nm koppel. Een sprint vanuit stilstand naar 100 km/h is daarmee in zowel de Cabriolet als de Coupé in 4,6 tellen achter de rug. Deze S560 Coupé is optioneel met 4Matic te krijgen, de Cabriolet niet. Volgens Mercedes-Benz verbruikt deze V8, die over actieve cilinderuitschakeling beschikt, zo'n 8 procent minder dan het blok in de S500.

AMG-beesten

Net als voorheen zijn ook nu weer S63 en S65 AMG-versies leverbaar. Ze zijn te herkennen aan de Panamericana-grille die al op de vernieuwde AMG GT's werd gemonteerd. Ook de bumpers rondom zijn vernieuwd en Mercedes-AMG lijkt rijkelijker met chroom te strooien. Net als de S560 wordt de 4,0-liter grote V8 van de S63's voortaan gekoppeld aan een negentrapstransmissie in plaats van een exemplaar met zeven versnellingen. Inderdaad: een 4.0 V8. De 5,5-liter V8 keert dus niet meer terug bij de S63. Hoewel het blok minder inhoud heeft, levert het met 612 pk 27 paarden meer dan zijn voorganger. De S65 blijft gekoppeld aan de AMG Speedshift TCT 7G-transmissie en zijn 6,0-liter V12 blijft 630 pk en 1.000 (!) Nm sterk. De S63 4Matic (Coupé) wist de 100 km/h met een tijd van 3,9 tellen al eerder te bereiken dan z'n S65-broer. De vernieuwde S63 maakt de sprint nu in slechts 3,5 tellen.

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (21) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum