AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Links en rechts willen elektrisch
34
Hoewel Nederland niet vooroploopt, lijkt politiek Den Haag de elektrische auto nu toch in de armen te willen sluiten. Groen Links en de VVD dienen samen een motie in om de elektrificatie van ons wagenpark te versnellen.
Tijdens de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer de afgelopen dagen presenteerde Groen Links een tienpuntenplan om de introductie van de elektrische auto in Nederland te bespoedigen. Dit onder andere door de overheid het goede voorbeeld te laten geven, de uitrol van een elektrische infrastructuur te bespoedigen, leasebedrijven over de streep te trekken, een garantiefonds op te richten voor de financiering van accu's, de opwekking van duurzame elektriciteit te stimuleren en te praten met NedCar over de productie van elektrische auto's.
Positieve reacties
Het plan kreeg opvallend positieve reacties van andere partijen waaronder de VVD, de VVD die onlangs zelf ook met een groen manifest kwam. Overigens vond deze laatste partij wel dat de overheid niet moet gaan bepalen welke technologie er straks gebruikt moet worden. Het CDA wil kijken hoe een deel van het plan uitgewerkt kan worden, alleen ziet er niets in NedCar te verplichten elektrische auto's te bouwen. De PVV vindt de elektrische auto prima, maar wil er dan wel wegen bij waarop met die elektrische auto gereden kan worden. D66 deelt het enthousiasme over de elektrische auto maar vindt net als de SGP dat er wel serieus naar de eventuele afvalstroom van oude accu's gekeken moet worden. Dit laatste vindt Groen Links overigens zelf ook. Verder is de SGP bang dat als de elektrische auto ten gevolge van subsidies vroeg massaal omarmd wordt dit innovatie in de weg kan staan. Bij de Christen Unie vragen ze zich af of met de snelle ontwikkelingen de elektrische auto er niet gewoon vanzelf wel komt. De PvdA tenslotte ziet niets in het subsidiëren van de industrie en een elektrificering van het overheidswagenpark, verder zitten volgens woordvoerder Samsom de fiscale aspecten al in het belastingplan voor 2009. Wel vindt de PvdA dat de ministerraad moet nadenken over de uitrol van een infrastructuur.
Gezamelijke motie
Om er voor te zorgen dat één en ander niet bij goede ideeën blijft heeft Groen Links-kamerlid Kees Vendrik een motie ingediend waarin gevraagd wordt om voorwaarden te stellen aan de autobranche als er bij het Rijk aangeklopt wordt voor overheidssteun. Volgens bronnen rond Grond Links wordt overigens niet verwacht dat deze motie het volgende week bij stemming zal halen. Meer wordt er verwacht van de motie die Vendrik samen met VVD-kamerlid Paul de Krom heeft ingediend en waarin ze de regering verzoeken "...om een plan van aanpak voor het wegnemen van de belemmeringen die de versnelde introductie van elektrische auto's in de weg staan, waarin ondermeer wordt ingegaan op de fiscaliteit, het wagenpark van de overheid, investeringen in technologische ontwikkelingen en de realisatie van elektrische infrastructuur en oplaadpunten".
Als het gaat om een versnelde introductie van elektrische auto's slaan links en rechts dus de handen ineen om de regering tot actie te bewegen.
Lees ook
Autotest
Test: Toyota bZ4X (2025) - Rijden met bijgepunte EV die klaar is voor 2026
Achtergrond
Te snelle elektrificatie grootste boosdoener problemen EV's en PHEV's, maar ook ADAS speelt rol
Autotest
Stef kan niet zonder Volvo: zes fraaie klassiekers en voor dagelijks gebruik een XC40
Reportage
Deze klassieke Alfa Romeo kent bijna niemand en klinkt als een Volvo 240
Nieuws