Lexus en Alfa Romeo grote winnaars in Brits tevredenheidsonderzoek

Nummer 1: Toyota Prius

Alfa Romeo Lexus IS300h Giulia

Onze collega’s van AutoExpress hebben hun jaarlijkse Driver Power-onderzoek afgerond. In dit onderzoek gaan de Britten op zoek naar de auto’s met de meeste tevreden eigenaren. Dat Lexus en Toyota hoog scoren, zal niemand verbazen, maar ook een merk als Alfa Romeo doet het verrassend goed.

Het Driver Power-onderzoek is een onderzoek naar tevredenheid in de breedste zin van het woord. AutoExpress vraagt aan respondenten dus niet alleen of de auto het ooit heeft begeven en hoe het met de onderhoudskosten is gesteld, maar zoomt ook in op onder meer rijeigenschappen, ruimte, comfort, veiligheid en infotainment. Driver Power richt zich op auto’s van maximaal twee jaar oud en het gaat hier om het grootste onderzoek van het Verenigd Koninkrijk op dit gebied.

Giulia

De algehele winnaar is dit jaar de Toyota Prius. Prius-rijders prijzen hun auto niet alleen om zijn verbruik en betrouwbaarheid, maar scoort ook hoog als het gaat om rijeigenschappen. Plek twee is voor een premiumbroertje van de Prius, de Lexus IS 300h. Op de derde plaats komen we een Italiaanse verrassing tegen: de Alfa Romeo Giulia, hoewel die vorig jaar ook deze plek behaalde. De Giulia scoort volop als het gaat om  ‘ride & handling’, maar pakt ook punten op het gebied van aandrijflijn, veiligheidsvoorzieningen en interieur. Dat een relatief groot aantal Giulia-rijders naar eigen zeggen met problemen te maken kreeg, beïnvloedt de algehele tevredenheid kennelijk niet significant.

De modellen-top-10 wordt afgemaakt door de Kia Sorento, Lexus RX, Skoda Kodiaq, Peugeot 3008, Hyundai Ioniq, Lexus GS en Kia Niro.

Lexus komt opvallend vaak voor in die lijst en dat komt terug in het rijtje met beste fabrikanten, waarin Toyota’s luxemerk op de eerste plek eindigt. Alfa komt hier op plaats twee, gevolgd door Kia, Mazda, Skoda, Subaru, Honda, Suzuki, Jaguar en Toyota. Een grotendeels Japans feestje dus, maar met een aantal opvallende toppers als verrassende smaakmakers.

Per segment

Om een beter inzicht te krijgen in de resultaten beperkt AutoExpress zich niet to algemene lijstjes, maar wordt er ook een winnaar aangewezen in de verschillende segmenten. Het overzicht vind je hieronder.

KleinKia Picanto
CompactKia Rio
Premium kleinFiat 500
Compacte middenklasseToyota Prius
MiddenklasseMazda 6
MPVCitroën C4 Picasso
SUV – kleinSeat Arona
SUV – middenklassePeugeot 3008
SUV – grootKia Sorento
Premium SUV – middenklasseVolvo XC60
Premium SUV – grootLexus RX
Compact executiveLexus IS
ExecutiveLexus GS
EVHyundai Ioniq
RoadsterMazda MX-5
SportievelingLexus RC

Lezersreacties (68) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.