'Lexus betrouwbaarste automerk, Tesla het minst'
Japanse en Koreaanse merken aan de leiding
Japanse automerken hebben over het algemeen het imago hoog te scoren op het gebied van betrouwbaarheid. Lexus houdt de reputatie van de Japanse bouwkwaliteit in stand. Het komt na onderzoek in vijf Europese landen als betrouwbaarste automerk uit de bus.
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop heeft in vijf Europese landen onder 60.000 autobezitters onderzoek gedaan naar het aantal gebreken waar hun auto mee te kampen had. Daarbij maakten de onderzoekers geen onderscheid tussen modellen of bouwjaren van ieder merk. Het gros van de gemelde problemen had betrekking op de elektronica. Ook problemen met de remmerij en defecten in de aandrijflijn scoorden over het algemeen hoog.
Lexus mag zich op de borst kloppen, want het komt als automerk met de minste problemen uit de bus. Volgens het onderzoek moest slechts 6 procent van de Lexus-eigenaren in de garantieperiode een bezoekje aan de garage brengen vanwege een defect of storing. Het is niet voor het eerst dat Lexus in het onderzoek van Test Aankoop op de hoogste plek eindigt, het merk won het tweejaarlijkse onderzoek namelijk ook in 2020 en 2018. Dit jaar was Lexus ook de winnaar van het jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek van het Amerikaanse J.D. Power. Het merk eindigde voor Porsche, dat in het onderzoek van Test Aankoop op plek 27 staat.
Japanners en Koreanen aan kop
Subaru eindigt achter Lexus op de tweede positie, gevolgd door Toyota op plek drie en Mitsubishi op de vierde plaats. Nagenoeg de gehele Top 10 bestaat uit Aziatische fabrikanten. Op plek 5 komen we namelijk Kia tegen, waar Suzuki met een notering op de zesde plaats achter aansluit. Plekken zeven en acht zijn voor achtereenvolgens Hyundai en Honda, Mazda volgt op plek negen. Seat is de enige niet-Japanse of Koreaanse fabrikant in de Top 10 en is direct hekkensluiter op plek 10.
Ongetwijfeld is Tesla minder gelukkig met de resultaten va het onderzoek van Test Aankoop, want dit merk staat onderaan de betrouwbaarheidslijst. Aan het onderzoek werkten 180 Tesla-eigenaren mee van modellen verdeeld over verschillende bouwjaren. Het onderzoek maakt daarmee geen onderscheid tussen de Model S, -X, -3 en -Y en vroege of late bouwjaren. Daarmee lijkt het onderzoek dus slechts in zeer beperkte mate iets te zeggen over de algemene betrouwbaarheid van Tesla's. Wel valt op dat de Tesla-eigenaren ondanks de problemen die sommigen ervaren tevreden zijn met hun auto: Tesla scoort na Porsche namelijk wel het hoogste onder het kopje 'tevredenheid'.
Update, 27 januari:
Tesla laat aan AutoWeek weten zich niet te kunnen vinden in de wijze waarop dit onderzoek is uitgevoerd. Niet alleen vindt het de onderzoeksgroep te weinig gespecificeerd, ook lijkt het er volgens Tesla op dat alle modellen van alle bouwjaren op een hoop gegooid zijn. Dit terwijl Tesla wel vooruitgang heeft geboekt over de loop der jaren. Daarom vindt het een verdeling naar model en bouwjaar gewenst, zodat er meer gedetailleerde uitspraken te doen zijn over het al dan niet betrouwbaar zijn van een model. Nu zijn de onderzoeksresultaten volgens Tesla te kort door de bocht. In de lopende tekst hebben we enkele kanttekeningen bij het resultaat van Tesla geplaatst.