Lada Niva Vision: vooruitblik op nieuwe Niva

Nieuwe Niva in 2024!

Lada Niva Vision

Groupe Renault heeft eerder vandaag grondige hervormingen aangekondigd. Renault, Alpine en Dacia hebben al een deel van hun toekomstige portfolio belicht en ditmaal is het Lada dat een interessante toekomstvisie vrijgeeft.

Lada heeft het Niva-gamma kort geleden omgegooid. Doordat moederbedrijf Avtovaz het Amerikaanse General Motors onlangs uitkocht uit een joint-venture kwam de voorheen als Lada Niva-opvolger bestemde Chevrolet Niva onder de vlag van Lada te vallen. Die auto werd direct gefacelift en kreeg daarbij een nieuwe naam: Lada Niva Travel. De aloude hoekige alleskunner van Lada zelf werd terug naar de Niva-familie gebracht door het model een nieuwe naam te geven. De Lada '4x4' werd vorige week de Niva Legend. Die nieuwe naam kan niet verbloemen dat de auto met geboortejaar 1977 behoorlijk archaïsch is. Met deze Niva Vision laat Lada zien hoe een volledig nieuwe Niva eventueel vormgegeven zou kunnen worden.

Lada Niva Travel

Lada Niva Travel

Lada zegt tegen 2025 maar liefst vier volledig nieuwe auto's op de markt te hebben gebracht. Daar hoort eindelijk een opvolger van de oer-Niva bij. Die nieuwe Niva verschijnt in 2024 ten tonele, tot die tijd blijft Lada de reeds genoemde Niva Travel en Niva Legend leveren. De schets van de Niva Vision geeft in ieder geval aan dat de nieuwe Niva wordt doorspekt met invloeden van het oermodel. Zo zien we onder meer een breed zwart paneel dat samen met de hoog in de neus geplaatste richtingaanwijzers het vooraanzicht bepaalt.

Lada Niva Legend

Lada Niva Legend

Lada is samen met Dacia samengevoegd tot een nieuwe bedrijfstak binnen Groupe Renault. Synergie tussen die twee merken moet het mogelijk maken dat ook deze twee budgetmerken op grote schaal een versie van het CMF-B-platform van Renault kunnen gaan gebruiken. Daarnaast komt Lada net als Dacia op termijn met een hagelnieuwe auto in het C-segment. Of dit een moderne interpreratie of spiritueel opvolger van de Niva-reeks of een nieuwe SUV gaat zien, is nog niet helder.

Het is overigens niet voor het eerst dat Lada een vooruitblik geeft op een nieuwe Niva. In 2018 toverde Lada tijdens de Moscow International Auto Show namelijk de 4x4 Vision uit de hoge hoed. Die concept-car hoef je nu niet meer te onthouden, daar de nieuwe Niva Vision als nieuwe Niva-toekomstvisie geldt.

Lezersreacties (11) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.