Laadpaal wordt ontlaadpaal
Toekomstmuziek? Met je EV elektriciteit opvangen als er overproductie is en terugleveren op momenten van schaarste.
Het klinkt als toekomstmuziek: met je EV elektriciteit opvangen als er overproductie is en terugleveren aan het net op momenten van schaarste. Binnen een paar jaar kan het realiteit zijn, Renault is vandaag in Utrecht een proef gestart met Zoes die bidirectioneel kunnen laden.
Om een elektrische auto als buffer in het elektriciteitsnet te kunnen gebruiken werkt Renault aan bidirectioneel laden. Letterlijk tweerichtingsverkeer dus. Hierbij wordt de auto opgeladen wanneer er meer elektriciteit geproduceerd wordt dan de vraag. Op momenten dat de vraag juist het aanbod overtreft, kan de auto (een deel van) de energie uit z’n accupakket terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het klinkt simpel, maar vraagt wel de nodige aanpassing aan zowel auto als laadpaal. Voor een grote praktijktest is Renault vandaag in Utrecht een proefproject gestart met twee Zoes die geschikt zijn gemaakt voor bidirectioneel laden. De aftrap is gegeven door koning Willem-Alexander.
Om het project in Utrecht te faciliteren moeten er 145 bidirectionele laadpunten in de stad geïnstalleerd worden. En om de twee Zoes in Utrecht zoveel mogelijk te laten rijden, zijn ze ondergebracht in het deelautoprogramma van We Drive Solar. De afgelopen twee jaar is er gewerkt aan de ontwikkeling van de lader, die vanuit kostenoogpunt in de auto zit ondergebracht en niet in de paal. Uiteindelijk moeten er dit jaar vijftien bidirectionele Zoes gaan rijden in zeven verschillende landen. Het doel van het proefproject is het bepalen van de haalbaarheid van bidirectioneel laden en de eventuele voordelen kwantificeren, zowel technisch als financiëel. Verder zal er voordat tweerichtingsladen op grote schaal toegepast kan worden, regelgeving moeten komen om energie mobiel op te slaan.