Kosovo en Servië leggen ruzie over kentekens bij

Gevoelig onderwerp

Kenteken Servië (in Kosovo) (ANP)

De kou is voorlopig uit de lucht in het conflict over kentekens tussen Kosovo en Servië. Beide landen doen water bij de wijn om verdere escalatie te voorkomen, na bemiddeling door de EU.

Er is een doorbraak in het 'kentekenconflict' tussen Kosovo en Servië. Die ruzie bereikte onlangs een kookpunt en daarom waren er grote zorgen dat het voor nieuwe onrust zou zorgen tussen de twee sowieso al op gespannen voet naast elkaar levende landen. Nu is er dankzij bemiddeling van de Europese Unie een oplossing bereikt, waarbij beide partijen water bij de wijn doen.

De spanning zit hem erin dat etnische Serviërs die in Kosovo wonen nog een Servisch kenteken op hun auto kunnen krijgen, omdat Servië Kosovo niet erkent als onafhankelijk land. Kosovo wilde daarom boetes gaan opleggen aan zijn inwoners die geen Kosovaars kenteken voeren op hun auto. Dat plan is nu van de baan. Ook stopt Servië met het uitgeven van kentekens aan inwoners van Kosovo. Dat akkoord is bereikt na overleg tussen de twee landen aan tafel met bemiddelaars van de Europese Unie.

Josep Borrell Fontelles, de buitenlandchef van de EU, meldt het nieuws op zijn Twitteraccount. Borrell zegt blij te zijn dat er een deal gesloten is en hoopt dat dit verdere escalatie kan voorkomen. Dat de EU aan tafel is gegaan met Kosovo en Servië om te bemiddelen, is bijzonder. Beide landen zijn geen lid van de EU en bovendien is er binnen de EU enige verdeeldheid over het erkennen van Kosovo als onafhankelijk land.

Lezersreacties (14) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.