Kogel door de kerk over Duitse tol
Andere wegen vallen buiten de omstreden plannen van de CSU-politicus, waartegen onder meer Nederland fel protesteert.
De verkeersminister ging in zijn aanvankelijke plannen uit van tolheffing op alle wegen in Duitsland. Door tol alleen voor de autobahnen in te voeren, voorlopig nog niet op B-wegen en helemaal niet op kleinere straten lijkt Dobrindt toe te geven aan de kritiek van vooral deelstaten in de grensgebieden. De bewindsman ontving woensdag op zijn ministerie enkele prominente tegenstanders van zijn tolplannen uit onder andere de deelstaten Noordrijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Die vernamen daar van de verandering in Dobrindts plannen.
Deelstaten die aan Nederland grenzen vrezen dat winkeliers en horecaondernemers in de grensstreek de rekening gepresenteerd krijgen en waren fel tegen de tolheffing. Ze zijn bang dat de Nederlandse klanten wegblijven als zij 'entreegeld' moeten betalen voor Duitsland.
Dobrindt liet woensdag weten dat zijn wetsontwerp klaar is. Het gaat donderdag naar de ministeries. "Ik zal het eind deze week presenteren.'' Als lokkertje voor de politiek zegt hij dat de verwachte inkomsten "duidelijk hoger'' zullen uitvallen dan de vooraf berekende 300 miljoen. "En dat elk jaar.''
Duitsers krijgen de tol gecompenseerd via een lagere motorrijtuigenbelasting, buitenlanders niet.