Jaguar Land Rover pakt wagenziekte aan
Rijgedrag en interieur passen zich aan
Jaguar Land Rover is bezig met een onderzoek om autonoom rijden in de toekomst nog bruikbaarder te maken. Het gros van de mensen dat in een auto wagenziek wordt, is een passagier. In autonome auto’s is de kans op wagenziekte voor alle passagiers dus aanzienlijk hoger. Nieuwe technieken moeten dat bij toekomstige modellen van Jaguar Land Rover verminderen.
Voor het onderzoek reden de Britse ontwikkelaars 24.000 testkilometers om het effect van wagenziekte in beeld te brengen. Passagiers moesten bijvoorbeeld onder het rijden een e-mail lezen en beantwoorden. Terwijl zij dit deden, maakte de chauffeur een plotselinge stuurcorrectie, wat de kans op wagenziekte vergroot. Alle resultaten werden samengevat in een algoritme dat de ‘welzijnsscore’ voor elke inzittende bepaalt. Sensoren meten de inzittenden en worden gebruikt om psychologische signalen te herkennen. In combinatie met verzamelde data over het rijgedrag weet de auto dat een inzittende ziek wordt voordat diegene dat zelf weet.
In de toekomst past de auto zich automatisch aan. De voertuig- en interieurinstellingen stellen zich dan zo af dat minimaal 60 procent minder inzittenden wagenziek worden. Hoe de auto dat stap voor stap gaat doen, is vooralsnog onbekend. In de huidige E-Pace moeten de meervoudig elektrische stoelverstelling en de plaatsing van het infotainmentsysteem de kans op wagenziekte verminderen.