Jaarknallers: Top 10 best gelezen 'De Tweeling'
Hetzelfde maar dan net even anders
'Beter goed gejat, dan slecht bedacht' luidt het credo in de rubriek De Tweeling. Waar wij modellen van de ene fabrikant kennen, rijden die elders ter wereld met vrijwel hetzelfde snoetwerk rond onder een andere naam. Deze tien duo's wisten jullie het meest te verrassen of interesseren, want dit waren de populairste artikelen van 2018.
Twee dagen voor oud en nieuw is het natuurlijk hét moment om De Tweeling erbij te pakken. Het is een nieuwe rubriek die we dit jaar lanceerden. Het is ondertussen een bont gezelschap geworden, met auto's uit alle tijdperken. Van de jaren 80 tot auto's uit het hedendaagse wagenpark. Eens zien of jullie het origineel gelijk herkennen.
Nummer 10: De Tweeling - BMW X1 / Zinoro 1E. In China heerst(e) de trend om Europese auto's bíjna één op één te kopiëren. Een voorbeeld hiervan is de Zinoro 1E op basis van de eerste generatie BMW X1. Overigens geen verrassende keuze, want Zinoro is in 2013 uit de grond gestampt door BMW Brilliance.
Nummer 9: De Tweeling - Renault Dauphine / Alfa Romeo Dauphine. Voor De Tweeling duiken we ook verder de geschiedenisboeken in. Renault voegde in 1956 de Dauphine aan het modellengamma toe. In de daaropvolgende negen jaar produceerde Renault ruim 2.150.000 Dauphines. Maar weinigen kennen echter de Alfa Romeo Dauphine.
Nummer 8: De Tweeling - Land Rover Discovery / Honda Crossroad. De oer-Discovery kennen wij in Nederland natuurlijk maar van één merk: Land Rover. In Honda's thuisland, Japan, verkocht dat merk de Discovery vijf jaar lang onder eigen vlag. Geen groot succes, want nog geen duizend exemplaren vonden een eigenaar.
Nummer 7: De Tweeling - Mazda 5 / Ford I-Max. In 2005 verscheen de eerste generatie 5 bij ons op de weg. Een personengigant van Mazda. In Taiwan reed een vergelijkbaar model rond, maar dan met een ander logo. Geen verrassend logo, want Ford en Mazda werkten in het verleden wel vaker samen. Deze keer was de ingreep echter groter dan simpelweg van logo wisselen.
Nummer 6: De Tweeling - Volkswagen Santana / Ford Versailles. Een samenwerking tussen twee concerns kwamen we vaker tegen, maar tussen vier? In Zuid-Amerika gebeurde het eind jaren 80. Een auto die daaruit voortkwam, is een Ford Versailles. Voor de basis van die auto moeten we naar Wolfsburg afreizen.
Nummer 5: De Tweeling - Lancia Delta / Saab 600. De Saab 900, 9000, 9-3, 9-5: stuk voor stuk auto's die vrijwel iedereen wel kent. Maar de 600? Voor zijn basis verlaten we Scandinavië en zoeken we het zuidelijker op. Veel zuidelijker.
Nummer 4: De Tweeling - Opel Karl / Chevrolet Spark. De Opel Karl is sinds enige tijd een waar verkoopkanon in ons land. Opels kleinste boert goed en weet steevast zijn vaste plek in de top 10 van bestverkochte auto's in Nederland te verdedigen. Dat is niet het enige lijstje waar de auto in staat, want doordat hij eigenlijk een Amerikaanse bloedlijn heeft, behandelen wij hem in De Tweeling en belandt hij in dit overzicht.
Nummer 3: De Tweeling - Volkswagen Routan / Chrysler Voyager. Zo'n tien jaar geleden waren in Amerika de écht grote MPV's nog zeer in trek. Des te meer baalde Volkswagen van het feit dat het voor die markt zo weinig te bieden had. Tijd voor een samenwerking in 2005 met DaimlerChrysler. Door die samenwerking rolde in 2008 deze Routan van de productieband. Een succes?
Nummer 2: De Tweeling - Peugeot 206 / Citroën C2. De Peugeot 206. Naast de 205 wellicht één van Peugeots grootste iconen van de laatste 35 jaar. Voor de Chinese markt verscheen een tweelingbroer van het Franse model met een andere neus en naam. De plaatselijke Citroën-dealer bood namelijk de C2 aan. Een bekende naam, maar een héél ander model dan die we hier kennen.
Nummer 1: De Tweeling - Opel Zafira / Subaru Traviq. Een nieuwe rubriek betekende veel kijkers, want het eerste artikel werd prompt het meeste aangeklikt. Het was dan ook wel een bijzonder verhaal, want zie je het al voor je: een Opel Zafira met Subaru-logo? In Japan was het de normaalste zaak van de wereld. Een terechte winnaar?