Inspectie: 'Sommige wielen voldoen niet aan goedkeuringseisen'
Meerendeel geteste velgen brengen veiligheidsrisico's met zich mee
De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een negental goedkopere wielen getest op stevigheid. Wat blijkt? Sommige voldoen niet aan de Europese goedkeuringseisen voor de stevigheid van een wiel, maar zijn wel te koop. Dat is mogelijk doordat de wielen niet aan die eisen hoeven te voldoen, omdat ze in de categorie 'speciale wielen' vallen. Toch: ze brengen wel een veiligheidsrisico mee. Daarom trekt de ILT aan de bel. De speciale wielen moet volgens het orgaan worden toegevoegd aan de Regeling Voertuigen, zodat ze ook moeten worden gekeurd.
Er zijn op de Nederlandse markt autowielen verkrijgbaar die onvoldoende sterk zijn om aan de Europese goedkeuringseisen te voldoen en daardoor een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport na een drietal tests met wielen (die onder meerdere automodellen passen) uit het goedkopere marktsegment. Uit die tests blijkt dat zes van de negen geteste wielen niet bestand zijn tegen de krachten die door het gros van de auto's dient te worden doorstaan.
Daardoor zouden die wielen niet op goedkeuring volgens het VN/ECE-reglement nr. 124 van de Europese Unie kunnen rekenen, mochten ze daarvoor in aanmerking komen. Het 'probleem' is: dat komen ze niet. Daarom trekt ILT aan de bel: ook wielen in de categorie 'speciale wielen' zouden in de Regelgeving Voertuigen moeten worden opgenomen, zodat ze eventueel kunnen worden afgekeurd. Nu brengen ze - in meerdere gevallen, zo blijkt - nog een te groot risico op barsten of breken met zich mee bij (langdurige) zwaardere belasting, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Wat zijn 'speciale wielen'?
Wat 'speciale wielen' dan zijn? Wel, dat zijn er best veel. Het zijn namelijk alle wielen die niet-soortgelijk zijn aan de originele wielen van fabrikanten. Als je wil weten wat dat precies inhoudt, verwijzen we je door naar de Europese regelgeving. In het kort: alle wielen die geen replica's zijn, niet door de autofabrikant zijn vervaardigd en niet op vergelijkbare manier zijn gemaakt, zijn speciale wielen. Die categorie is dus best wel groot, en bevat allerhande aftermarket exemplaren. Zes van de negen nu geteste goedkopere exemplaren zijn daarbij onvoldoende sterk, dus denk vooral een tweede keer na voordat je goedkope aftermarket wielen bestelt. Die hoeven in Nederland namelijk vooralsnog niet goedgekeurd te worden. In de toekomst wel, als gehoor wordt gegeven aan de alarmering door de ILT.
Afbeelding boven artikel: een deel van de door de inspectie geteste wielen. Bron: inspectie Leefomgeving en Transport.