In het wild: Opel Ascona C (1988)

De laatste der Asconianen

Opel Ascona C In het Wild
Voor de Vectra was er de Ascona, een model dat verspreid over drie generaties op de markt is geweest. Vandaag hebben we dankzij AutoWeek-lezer Daniël Spoelder een fraai exemplaar van de derde generatie uit z'n laatste levensjaar te pakken!

Wat is het? Wie momenteel bij Opel gaat winkelen voor een D-segmenter, kan niet anders dan met een Insignia thuiskomen. Deze gelikt getekende sedan of stationwagen werd in 2008 voor het eerst in elkaar gezet en werd gezien als de opvolger van zowel de Vectra als diens luxere broer: de Signum. De Vectra werd in 1988 gepresenteerd als opvolger van de Ascona, een naam die we bij Opel sinds 1970 tegenkomen. Eerst was er de Ascona A, de B volgende in 1975 en werd zes jaar later afgelost door het model dat we vandaag te pakken hebben: de Ascona C. Hij was leverbaar als twee- en vierdeurs sedan en als 5-deurs hatchback. Onder de kap van dit uit 1988 stammende exemplaar een 1,8-liter viercilinder met 84 pk, goed voor een topsnelheid van een bescheiden 165 km/h en een acceleratie vanuit stilstand naar de 100 km/h in 12,5 seconden.

Hoe bijzonder is-ie? Ascona's waren samen met Kadettjes bij bosjes te vinden op het Nederlandse wegennet, maar inmiddels zijn ze helaas aan het uitsterven. Er zijn in ons land nog 875 Ascona's te vinden, maar dat betreft alle generaties vanaf 1970. Overigens, opvolger Vectra A is zich ook in rap tempo aan het terugtrekken van onze straten.

Hoe staat-ie erbij? Zeer netjes! Een auto van deze leeftijd roestvrij houden is een vak apart, en zowel de auto als diens eigenaar lijken dat goed begrepen te hebben. Een plaatje.

Wat is-ie waard? ​Vergelijkbare exemplaren gaan vanaf zo'n 1.000 euro weg. Een eersteklas youngtimer, net als de Rekord waar we eerder een lichtje op schenen in deze rubriek.

Waardering: Geen exoot, wel een plaatje van een Ascona. Een late versie, eentje die ons nog zeer goed op het netvlies staat.

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.