In het wild: Citroën Dyane 6 (1982)
Eend met kapsones
Wat is het? De luxeversie van de 2CV, al moet je 'luxe' in dit geval met een emmertje zout nemen. 'Iets minder kaal' dekt de lading beter. De Dyane moest een financieel aantrekkelijk alternatief voor de Renault 4 worden en liep daarom van dezelfde productielijn als de Eend, waarmee de Dyane veel onderdelen en techniek deelde. Zoals de motor: het karakteristieke luchtgekoelde tweecilindertje. In de Dyane 6 uit 1982 (een van de laatste bouwjaren) die je hier op de foto's ziet, is die 602 cc groot, het 32 pk sterke blokje lag oorspronkelijk in de Ami. Na 16 jaar en ruim 1,4 miljoen exemplaren – waaronder ook veel Acadyanes, de bestelwagenversies – werd de Dyane opgevolgd door de Visa.
Hoe bijzonder is-ie? Afgaande op bovenstaand productieaantal valt het wel mee, maar het overgrote deel heeft de tand des tijds niet overleefd. Een Dyane is in het huidige verkeersbeeld een zeldzaamheid.
Hoe staat-ie erbij? Best goed, als je bedenkt dat de trotse eigenaresse - die ons spontaan een ritje aanbiedt wanneer ze ziet dat we foto's staan te maken - hem (of is het een 'haar'?) gewoon het hele jaar door gebruikt. Gebruikssporen zijn in dat geval logisch, maar de roestduivel heeft zich gelukkig nog nauwelijks in de buurt van deze dappere Française vertoond. Het interieur kan wel een opknapbeurt gebruiken, trouwens.
Hoeveel zijn er nog in ons land? Nét geen 400 meer. Er staan behalve dit beige exemplaar nog 398 op Nederlands kenteken.
Wat is-ie waard? Voor mooie Dyanes worden bedragen van rond de 6.000 euro gevraagd. Dat is deze natuurlijk niet waard, al is de emotionele waarde – de eigenaresse nam 'm over van haar overleden moeder – niet in geld uit te drukken.
Waardering: Mooi (en stoer) dat ze haar Dyane op deze manier koestert!