
In deze plaatsen is de kans op een ongeluk het grootst
Hoog aantal ongelukken per 1.000 inwoners
In 2020 werden ruim 103.000 verkeersongevallen geregistreerd in Nederland. In absolute aantallen pieken uiteraard de grote steden, maar er komen andere plekken naar voren als je gaat kijken naar het aantal ongelukken per 1.000 inwoners.
Kijkend naar de relatieve hoeveelheid ongelukken is de kans op een ongeval het grootst in het Noord-Hollandse Ouder-Amstel. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 24 ongelukken gemeld, zo blijkt uit een analyse van Independer op basis van cijfers van de politie en Rijkswaterstaat. Dit is vier keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. Ook in de gemeenten Midden-Delfland (18,8), Eemnes (15,8) en Oostzaan (15,1) is het aantal ongelukken per 1.000 inwoners hoog. In absolute aantallen staat Rotterdam bovenaan met 6.280 verkeersongelukken, gevolgd door Amsterdam (4.978) en Den Haag (4.480).
Op provinciaal niveau werden de meeste incidenten gemeld in Zuid-Holland: een kwart van alle verkeersongevallen in Nederland vond hier plaats (26.056), gevolgd door Noord-Holland (16.592) en Noord-Brabant (14.168). De helft van alle geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2 procent). Dit waren vooral kop-staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8 procent) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.
Bron: Independer
Lees ook
De zeven gevaarlijkste wegen van Nederland
Verzekeraars: 'Bevorder gebruik van actieve rijhulpsystemen'
Tesla houdt vast aan productie-verdubbeling in Duitsland
Failliete Zweedse accufabrikant Northvolt staakt productie
China is goed voor 70 procent van de wereldwijde EV-productie
Lezersreacties (35)
Reageren


Dan zeggen deze getallen dus precies helemaal niets.











stierven in het verkeer. Ook Nederland zou, door de ondertekening van de Stockholm Declaration, de snelheid in steden gaan verlagen naar 30km/uur daar waar fietsers en voetgangers in het gedrang komen. Helaas is hier nog niet veel of niks van te merken. De invoering zou nog wel eens stemmen kunnen kosten voor de vroem vroem partij. Een dode meer of minder in het verkeer doet er blijkbaar niet toe totdat je zelf voor je sokken gereden wordt.


dat zijn dan ook redelijk kleine steden, met weinig fietsers en voetgangers; en een bevolking die zich meestal aan de regels houdt. Zeg maar het omgekeerde van bv Amsterdam...



De meeste aanrijdingen met alleen materiële schade worden niet afgehandeld en gerapporteerd door de politie. Komen ook niet ter kennis bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is de wegbeheerder van het rijkswegennet. De wegen binnen de bebouwde kom vallen onder het beheer van de gemeente. Dan zijn er ook nog heel veel provinciale wegen. Om een echt betrouwbaar beeld te krijgen moet je de cijfers van alle verzekeraars ter beschikking hebben.





Snelheid is een factor maar hier in Veghel ( zijtaart-mariahout) hadden we voor ons huis een veilige 80 Km weg liggen, met een door een berm gescheiden berm en daarnaast een twee richting fietspad en uiteraard had rechts GEEN voorrang. Prima dat was veilig en overzichtelijk.
Maar sinds jaren een 60 Km zone waar niemand zich aan houdt, rechts heeft WEL voorrang. Het resultaat minimaal twee keer de trauma helikopter in het weiland gehad. Veghel spendeert waanzinnig veel geld aan aanpassingen zelfs knipperende lampjes in het wegdek en waarom, het was veilig !

In Duitsland is jaren geleden het aantal doden bij verkeersongevalken drastisch afgenomen, waarom? Alcohol controles opvoeren.



.
@Dweepke: Inderdaad, hetzelfde zie ik hier in mijn gemeente ook gebeuren.
Prima 80 wegen worden omgebouwd tot gevaarlijke drama wegen met een hoog risico op ongelukken. Met als doel het verkeer pesten en die zo naar een andere route proberen te dwingen. Dat die andere route altijd al vast staat en vele km's om is dat bedenken ze er niet bij.

.
En dan ook al die huilers aanpakken met smoesjes als 'ja maar ik heb mijn rijbewijs nodig voor het werk' en ze hem dan ook gewoon niet terug geven.
Ben je beroepschauffeur (wat ook iedereen is die in de baas zijn tijd onderweg is naar klanten) dan heb je zelf de verantwoording om je aan de regels te houden. Een maandje thuiszitten zonder salaris (verwijtbaar gedrag) dan leren ze het wel af!






Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.