Hyundai’s eerste waterstofvrachtauto onderweg naar Europa

Zwitserland krijg de primeur

Hyundai waterstof vrachtauto H2 Xcient

De eerste tien vrachtauto’s van Hyundai op waterstof zijn onderweg naar Europa. Daarmee begint het Zuid-Koreaanse merk, zoals het zelf zegt, een nieuw hoofdstuk op ons werelddeel. Nederland moet echter nog even wachten op het nieuwe staaltje techniek.

Alle eerste exemplaren van de Hyundai H2 Xcient geheten truck belanden op de Zwitserse wegen. Daar blijft het niet bij, want binnen rap tempo breidt Hyundai zijn Zwitserse uitrol uit. Nog dit jaar volgen veertig andere exemplaren en binnen vijf jaar moeten in Zwitserland in totaal 1.600 Hyundai’s H2 Xcients rondrijden. De verwachting is dat de hypermoderne vrachtauto ook “[...] binnen enkele jaren” in Nederland zal rondrijden, maar daarvoor moet eerst de laadinfrastructuur van waterstof worden aangepakt.

In Zwitserland is een dergelijke laadinfrastructuur met waterstofstations al beter op orde. Mede om hiervoor te zorgen richtte Hyundai samen met het Zwitserse waterstofenergiebedrijf H2 Energy een joint-venture op: Hyundai Hydrogen Mobility (HMM). De benodigde waterstof, die wordt gemaakt na het opwekken van schone energie uit hernieuwbare bronnen zoals waterkracht, wordt door Hydrospider geproduceerd. Zij halen door middel van elektrolyse waterstof uit water. Om één waterstoftankstation kosteneffectief te maken, moeten regelmatig vijftien vrachtauto’s langskomen voor een volle tank.

Een H2 Xcient kan op één volle waterstoftank 400 kilometer afleggen. In totaal wordt 34 kg waterstof in zeven waterstofreservoirs opgeslagen. Deze drijven twee 95 kW brandstofcellen aan. Het voordeel ten opzichte van een elektrisch voertuig is de laadtijd: de vrachtauto zit namelijk binnen 20 minuten weer vol. Hyundai zegt dat elke waterstof-elektrisch aangedreven vrachtauto jaarlijks 65 ton CO2 bespaart ten opzichte van een vrachtauto op fossiele brandstoffen.

PRIVATE LEASE Hyundai

Lezersreacties (67)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.