Hyundai Inster: tussen Spring en ë-C3 met diverse betere cijfers

Casper met maatje meer

123 reacties

Video

Hyundai mengt zich in het snel groeiende aanbod elektrische kleintjes. De Hyundai Inster gaat de strijd aan met auto's als de Dacia Spring en Citroën ë-C3 en op papier komt hij goed beslagen ten ijs.

Highlights Hyundai Inster

  • Casper, maar dan langer en elektrisch
  • Tot 355 km rijbereik
  • Groter dan de Spring, kleiner dan de ë-C3
  • Slim interieur

Hyundai presenteert de Inster, een EV die helemaal onderin Hyundais elektrische gamma gaat opereren en vanwege zijn niet puur voor EV's bestemde basis geen onderdeel uitmaakt van de Ioniq-familie. We kennen de Inster namelijk in grote lijnen al bijna drie jaar als de in Zuid-Korea leverbare Hyundai Casper en die is er vooralsnog enkel met brandstofmotoren. We zeggen 'vooralsnog', want ook daar komt de Inster op de markt, en wel als Casper Electric.

Is de Hyundai Inster dus simpelweg een elektrische Casper? Nee, dat is te kort door de bocht. De Inster is namelijk een slag groter. De wielbasis is 18 cm langer en in zijn geheel is de Hyundai Inter 23 cm langer dan de Casper. Met zijn 3,82 meter lengte is de Inster overigens nog wel zo'n 20 cm korter dan de Citroën ë-C3 en 10 cm korter dan de elektrische Renault 5. Tegelijkertijd is hij 9 cm langer dan de Dacia Spring. De Hyundai Inster is vrij smal, slechts 1,61 m. In dat opzicht zit hij vooral erg dicht op de Spring, die een centimeter breder is. Qua hoogte komt de Inster overeen met de ë-C3. De wielbasis is voor een auto van deze lengte bepaald niet klein: 2,58 meter. We hoeven de Inster dan ook niet per se heel nauw in een A-hokje of B-vakje te duwen: hij gaat de strijd aan met compacte EV's in het algemeen.

Hyundai Inster

Hyundai Inster

Slim ruimtegebruik

Qua uiterlijk is het dus een bekend recept, want de Inster lijkt sterk op zijn kortere brandstof-broertje Casper. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo krijgt de Inster om te beginnen net even een iets ander frontje. De uit driehoekige segmentjes opgebouwde grille van de Casper vindt zijn weg niet naar de Inster, want op de neus van de EV zit een wat rustiger ogend vlak paneel met daaronder een breder aangezet 'skidplate'-achtig paneel. Ook de ronde ledlampen zijn anders. En een verdieping hoger zien we in plaats van de conventionelere kijkers van de Casper een rijtje 'blokjes' met - overigens standaard - ledverlichting. Aan de achterkant onderscheidt de Inster zich wederom vooral door zijn verlichting van de Casper, want daar tref je ook rijtjes kleine vierkantjes als achterlichten, in plaats van de driehoekige vormpjes die daar bij de Casper zitten.

Langs de flanken van de Hyundai Inster is voor het getrainde oog te zien dat hij langer is dan de Casper. Het achterste portier en de zijruit zijn namelijk duidelijk een slag langer. Verder zijn er geen grote verschillen. Overigens krijgen we de Hyundai Inster hier nog te zien in zijn standaardvorm. Er komt ook nog een zogeheten 'Cross'-versie, met wat avontuurlijker bumperwerk. Dat laatste maakt die Inster Cross overigens 2 cm langer dan de standaardversie.

Hyundai Inster

Hyundai Inster

Hoe zit het met de laadruimte? Nou, helemaal achterin de Hyundai Inster is het normaal gesproken krapper dan in bijvoorbeeld de Dacia Spring en Citroën ë-C3. Dat laatste kan vanwege het grote lengteverschil met de Citroën natuurlijk geen grote verrassing zijn. In de basis is er in de Inster 230 liter bagageruimte, tegenover 300 liter in de Spring en 310 liter in de ë-C3. Ook de Renault 5 E-Tech Electric is met zijn 277 liter ruimer. De Hyundai Inster heeft echter een trucje in handen om de laadruimte te vergroten tot maar liefst 351 liter, waarmee hij zijn concurrenten plots juist achter zich laat. De gehele achterbank is namelijk, in twee delen, naar voren te schuiven. Daarmee offer je uiteraard wel beenruimte op. Als je 'm in de voorste stand zet, is er nog net genoeg ruimte over voor een persoon van zo'n 1,70 m. Overigens is de verschuifbare achterbank optioneel, maar het is zeker een optie die we van harte aanbevelen. Leg je de achterstoelen plat, dan heb je 1.050 liter bagageruimte. Verder is het mogelijk om de rugleuningen van zowel de achterste als voorste zitplaatsen geheel plat te leggen. In theorie moet het volgens Hyundai daardoor zelfs mogelijk zijn om met twee personen languit in de Inster te liggen, als je bijvoorbeeld matjes of een luchtbed erop legt. Leuk voor op de camping of voor andere avonturen.

Schermen én knoppen

Voorin de Hyundai Inster gaat het vrolijk verder met de bekende zaken van de Casper, maar ook hier is er wel op sommige plekken een eigen sausje overheen gegoten. Zo heeft de Hyundai Inster bijvoorbeeld standaard twee 10,25 inch grote schermen voorin. Eentje pal voor je neus als instrumentarium, het andere voor het infotainment. Fan van fysieke knoppen? Die zijn er nog in overvloed in de Inster. Centraal in de middentunnel zit een uitgebreid cluster voor onder meer de klimaatbediening én je treft er een rijtje sneltoetsen voor het infotainment. Ook de inmiddels bekende 'ster'-knop zit daarbij, waar je een functie aan toe kunt wijzen. Zo kun je bijvoorbeeld met een druk op de knop direct naar de rijassistentie-instellingen om daar de snelheidswaarschuwing uit te zetten.

Er zitten diverse USB-aansluitingen in de Inster, zowel een USB A- als USB-C-poort zijn in het dashboard aanwezig. Die heb je ook nodig om - het overigens standaard beschikbare - Apple Carplay of Android Auto op te roepen. Dat werkt niet draadloos. Daarentegen kun je je telefoon wél draadloos opladen. De Hyundai Inster mist de V2L-boot niet: in het interieur is een V2L-aansluiting om apparaten van stroom mee te voorzien. Ook aan de buitenkant kun je bijvoorbeeld een frituurpan van voeding voorzien uit de accu van de Inster. Dat wordt lekker frikandellen bakken naast de auto! Een leuk detail is tenslotte dat je naar wens accessoires kunt bestellen om het interieur wat mee uit te breiden. Zo zijn er kaartenhouders die je in de deurpanelen kunt drukken, maar bijvoorbeeld ook klaptafeltjes voor achterin, die magnetisch aan de achterkant van de voorstoelen bevestigd worden. Eén speciaal voor bij de Inster bedoelde paraplu is er ook.

Hyundai Inster

Hyundai Inster

Twee aandrijflijnen

Zoals gezegd deelt de Hyundai Inster niet alleen zijn uiterlijk grotendeels met de Hyundai Casper, maar ook zijn technische basis. Dat betekent dat hij op het K1-platform staat, dat we hier in Nederland vooral kennen van de Hyundai i10 en Kia Picanto. Die basis is nu dus voor het eerst ook klaargemaakt voor elektrische aandrijflijnen. Overigens hoeven we hier niet te rekenen op een brandstofversie van de Inster. Dat die een slag langer is dan de Casper is niet alleen om meer binnenruimte te creëren, maar ook om genoeg ruimte te bieden aan accupakketten. Het grootste is immers 49 kWh groot en dat is groter dan het vooralsnog grootste accupakket van de Citroën ë-C3 (44 kWh) en al helemaal dan het pakket van de Spring (26,8 kWh). Er komt ook een 42 kWh groot accupakket beschikbaar.

Wie gaat voor die kleinste accu krijgt er een 97 pk sterke elektromotor bij die de voorwielen aandrijft. Met een volle accu (in beide gevallen een NCM-accu) haal je daarmee naar verwachting ruim 300 km. Het grotere accupakket levert een rijbereik van 355 km op en die voedt een 115 pk sterke elektromotor. Ter vergelijking: de Citroën ë-C3 heeft een actieradius van 320 km. De eerste aandrijflijn brengt de Inster in 11,7 seconden van 0 naar 100 km/h en tot een topsnelheid van 140 km/h, de tweede doet die sprint in 10,6 seconden en levert een top van 150 km/h op. Over snelheid gesproken: snelladen is standaard mogelijk met de Hyundai Inster, dus wat dat betreft is het al beter voor elkaar dan bij de Spring en R5. Het grootste pakket van de Inster laat zich met tot 85 kW laadvermogen voljagen met stroom, het maximale laadvermogen voor het kleinere pakket zit daar net iets onder. In beide gevallen moet in een halfuurtje de accu van 10 tot 80 procent vol te laden zijn. Aan de AC-lader gaat het standaard met 11 kW, snelladen kan met tot 120 kW.

Aan veiligheid is ook gedacht. Behalve de verplichte snufjes zoals de genoemde snelheidswaarschuwing komen onder meer Smart Cruise Control met stop & go, Highway Driving Assist, een achteruitrijcamera, Surround View Monitor en parkeersensoren voor en achter beschikbaar voor de Hyundai Inster.

Nog even geduld

Wie straks de bestellijst tevoorschijn tovert, treft daar onder meer ook nog stuurwielverwarming, sfeerverlichting met 64 kleuren, een dakraam en allerlei verschillende kleurencombinaties. De Hyundai Inster is straks bijvoorbeeld ook te bestellen in two-tone kleurencombinatie, waarbij het dak en de A-stijlen in een andere kleur gespoten zijn dan de rest. Voor het interieur zijn ook tal van verschillende printjes beschikbaar, mocht je het retromotiefje van de auto in de video niks vinden.

Wat dat allemaal moet gaan kosten, blijft nog wel even de vraag. Dat geldt ook voor de prijs van de Hyundai Inster in zijn geheel. Hyundai fluistert al een internationale richtprijs van € 25.000 - zoals we die in deze hoek van autoland al vaker hebben gehoord - maar het is natuurlijk nog even afwachten hoe dat straks (met btw en dergelijke) uitpakt in Nederland. Eén ding weten we in elk geval al wel: de Hyundai Inster wordt in het eerste kwartaal van 2025 in ons land verwacht.

Hyundai Inster
Hyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai InsterHyundai Inster

PRIVATE LEASE Hyundai

Lezersreacties (123)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.