Helpers Carlos Ghosn veroordeeld in Japan

Lagere straffen dan geëist

Carlos Ghosn

De Amerikaanse vader en zoon die Carlos Ghosn hielpen met zijn ontsnapping uit Japan zijn in het land van de Rijzende Zon berecht. Vader Michael Taylor kreeg twee jar cel, zijn zoon Peter moet voor 20 maanden de gevangenis in. Toch vallen de straffen lager uit dan geëist.

Tegen de twee Amerikanen eiste de Japanse openbaar aanklager aanvankelijk hogere straffen. Voor Michael Taylor lag de eis op twee jaar en tien maanden cel, terwijl zijn zoon tweeënhalf jaar had moeten brommen. De twee werden in mei vorig jaar al gearresteerd in Amerika en vervolgens eerder dit jaar uitgeleverd aan Japan. De vader en zoon bekenden eerder al schuldig te zijn aan het bieden van hulp bij de ontsnapping van Ghosn. Ze zouden daar samen 1,3 miljoen dollar voor hebben gekregen. De spijtbetuiging werkte kennelijk, want de Japanse rechter gaf beide mannen dus een lagere straf dan geëist. Vader Taylor is zwaarder gestraft omdat hij een leidende rol speelde bij de vlucht van Ghosn.

Overigens ontspringt de voortvluchtige Ghosn zelf vooralsnog een gevangenisstraf. Hij verblijft sinds zijn vlucht in december 2019 naar verluidt in Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. Wereldwijd lopen er meerdere rechtszaken tegen hem, met name als het gaat om beschuldigingen van fraude en zaken rond schadevergoedingen. Zo oordeelde de rechtbank Amsterdam onlangs dat Ghosn bijna € 5 miljoen aan loon moet terugbetalen aan Nissan en Mitsubishi. Ook voormalig Nissan-directeur Greg Kelly staat terecht in Tokio, omdat hij Ghosns vergoeding te laag zou hebben opgegeven. Al met al lijkt het net zich dus steeds meer te sluiten rondom de gevallen automagnaat, die eind vorig jaar overigens nog wel bijval kreeg van de VN.

Lezersreacties (37) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.