'Grote drukte bij tanktations op oudjaarsdag'
Per 1 januari gaat de accijns op diesel met 3 cent omhoog en wordt lpg maar liefst 7 cent duurder. Omdat de jaarlijkse inflatiecorrectie op de btw daarnaast ook over de hogere accijns berekend wordt stijgt de benzineprijs met 1,5 cent, de dieselprijs met 4,5 cent en wordt lpg niet 7, maar 9 cent duurder.
Genoeg reden voor mensen om morgen naar de pomp te gaan, beaamt ook United Consumers-directeur Paul van Selms: "Oudjaarsdag is toch al een drukke dag voor de tankstations, want veel mensen willen hun tank graag vol hebben voor het familiebezoek op oudejaarsavond. Dit jaar komt er een belangrijke reden bij in de vorm van de accijnsverhoging. De ergste drukte verwachten we vóór 16:00."
Van Selms verwacht dat pomphouders de accijnsverhoging op 1 januari direct doorrekenen aan de consument: "De adviesprijzen van diesel en lpg stijgen met 3 en 7 cent, en het zijn die adviesprijzen waar tankstations hun tarieven uit afleiden."
Vooral de verhoging op lpg is opmerkelijk. "Feitelijk is lpg de mooiste brandstof die er is. Het is een restproduct en bovendien erg schoon, maar blijkbaar wordt het prijsverschil met de andere brandstoffen door onze overheid te groot gevonden. Het effect van die 7 cent gaan we zeker terugzien in de populariteit van deze brandstof; zowel het kopen als het ontwikkelen van een dure lpg-installatie wordt er niet rendabeler op", aldus Van Selms.
De verhoging van de dieselprijs is niet alleen in absolute, maar vooral in relatieve zin minder heftig dan die op lpg. Toch zou ook dit volgens Van Selms een onverwacht effect kunnen hebben: "Diesel was tot nu toe in Nederland vaak iets goedkoper dan in nabijgelegen Duitse plaatsen. Daarom kwamen dieselrijders uit Duitsland vaak juist bij ons tanken, maar dat zullen we volgend jaar waarschijnlijk een stuk minder vaak zien."
De accijnsverhoging op brandstoffen is onderdeel van het Belastingplan 2014 en moet de overheid volgens de officiële begroting 280 miljoen euro opleveren.