Grootste deel snelwegverlichting uit
De geleidelijke uitschakeling deze maand wordt volgens Rijkswaterstaat gecombineerd met andere werkzaamheden langs de diverse snelwegen. Daarom valt niet precies te zeggen wanneer op welk traject de uitschakeling van kracht wordt. Uiterlijk aan het einde van de maand is het plan voor het versoberen van de snelwegverlichting volledig doorgevoerd.
Het uitzetten van de verlichting vormt het sluitstuk van een jaarlijkse besparingsmaatregel van 35 miljoen euro op het energieverbruik.
In grote delen van het land wordt het licht tussen 21.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends uitgedraaid. De maatregel gold sinds begin juni al in Noord- en Oost-Nederland en op de Veluwe, maar is nu ook van kracht in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg.
Op drukke weggedeelten gaat de verlichting pas om 22.30 uur uit. Sommige trajecten, zoals de rondwegen rond grote steden, tunnels en gevaarlijke bochten, blijven de hele nacht verlicht.
Volgens Rijkswaterstaat verloopt de operatie tot dusver zonder problemen en klachten. Ook bij de ANWB zijn geen klachten over de uitgeschakelde verlichting gemeld.
Volgens de ANWB heeft de verkeersveiligheid nauwelijks te lijden onder de maatregel. De ANWB-leden blijken er evenmin moeite mee te hebben. Wel pleit de bond ervoor over te gaan op energiezuinige ledverlichting.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegt in een feitenopsomming dat openbare verlichting een overwegend gunstig effect heeft op de verkeersveiligheid. ,,Het verlichten van voorheen onverlichte wegen leidt over het algemeen tot minder en minder ernstige verkeersongevallen'', aldus de SWOV.