GM vraagt Amerikaanse en Duitse overheid om steun

General Motors logo | Foto: ANP
Opel heeft de Duitse regering gevraagd maatregelen te nemen om de verkoop van auto's te stimuleren. Niet alleen de fabrikant zelf, ook de top van General Motors vraagt Angela Merkel in een brief om steun. Tegelijkertijd wil GM in de VS dringend financiële steun, het kan niet wachten tot de nieuw president Obama plaatsneemt in het Witte Huis.
De Duitse fabrikant wil dat de Duitse overheid belastingvoordelen op de aanschaf van nieuwe auto's invoert, maar ook moeten consumenten goedkoper geld kunnen lenen. Voorts bepleit Opel een bonus voor het naar de 'sloop' brengen van oude auto's. Dat laatste deed Opel een jaar geleden overigens zelf al, het bood particulieren een recyclebonus indien een Opel werd gekocht en zij hun oude vervoermiddel lieten slopen. Maar nu moet dat geld dus van de Duitse regering komen.
Niet wachten op Obama
Ondertussen is situatie van moederbedrijf GM nijpend. In een interview met Automotive News zei CEO Rick Wagoner dat Washington het concern onmiddellijk financieel moet bijstaan. Wachten tot in januari, wanneer Barack Obama zich op het pluche in het Witte Huis nestelt, kan niet volgens de GM-topman. In ruil voor de financiële hulp wil Wagoner de Amerikaanse regering preferente aandelen aanbieden, bovendien zal GM limieten stellen aan beloningen van zijn topmensen. Het concern belooft tevens de introductie van zuinige modellen te bespoedigen. GM meldt dat het in het derde kwartaal 6,9 miljard dollar is kwijtgeraakt. Met 16,2 miljard in kas komt de 11 tot 14 miljard dollar die GM minimaal in kas moet hebben om voort te kunnen bestaan angstig dichtbij.
Analisten vrezen een domino-effect als er een grote autofabrikant omvalt. Doordat vele toeleveranciers dan ook failliet gaan, worden ook andere merken geraakt die dan meteen in hun bestaan zijn bedreigd. Het Amerikaanse
Center for Automotive Research heeft becijferd dat wanneer er in dat land één of twee autoconcerns omvallen er bij de fabrikanten 240.000 banen verloren gaan, 795.000 bij de toeleveranciers en nog 1,4 miljoen 'gerelateerde banen' verdwijnen.

Lezersreacties (53)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.