AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
GM: vier Europese fabrieken dicht
28
Voorafgaand aan de toezegging van het restant van de miljardenhulp aan Chrysler en GM, komen de overlevingsplannen van de fabrikanten los. De sluiting en verkoop van vier Europese fabrieken moet 1,5 miljard dollar besparen. Verder moet op arbeidskosten een miljard worden bespaard.
General Motors heeft plannen om vier van de negen fabrieken in Europa te sluiten of de verkopen. De Opel-fabrieken in Bochum en Antwerpen staan op de nominatie om te worden gesloten. Voor de fabriek in Eisenach wordt een koper gezocht. De Saab-fabriek in Trollhättan wordt verkocht of gesloten. Daarmee wil moederbedrijf GM 1,5 miljard dollar besparen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. General Motors geeft geen reactie op de speculaties over de fabriekssluitingen.
De capaciteit van Opel, Vauxhall en Saab, de Europese merken van GM, moet door de maatregelen met een miljoen auto's afnemen. Naast de miljardenhulp in Amerika doet GM ook een beroep op de Europese regeringen door een leningaanvraag van 3 miljard euro. Met dat geld moeten plannen voor nieuwe modellen worden versneld of opnieuw opgepikt.
Het GM-concern wil drastisch afslanken. Daarbij hoort het afstoten van fabrieken over de gehele wereld. Naar verwachting zal GM dit later vandaag bekendmaken, zonder in detail te treden over wélke vestigingen op slot gaan.
Eén miljard minder arbeidskosten
Een ander onderdeel van het overlevingsplan is dat een miljard dollar op arbeidskosten wordt bespaard. Naast het sluiten van fabrieken is daar in samenwerking met vakbond UAW een aantal maatregelen voor bedacht. Daarmee moet het mogelijk worden fabrieken van Amerikaanse fabrikanten op eenzelfde manier te laten werken als dat gebeurt in de Amerikaanse vestigingen van Japanse merken. Zo moeten GM-fabrieken efficiënter worden.
Tot de maatregelen behoort onder meer het terugbrengen van het aantal specialismen in een fabriek van vijftien naar twee: elektrisch en mechanisch. Verder worden pauzes korter en wordt de 'full utilization'-regel geschrapt. Daarbij moeten altijd een evenveel UAW-leden in een fabriek aanwezig dan er mensen van andere partijen rondlopen. Die regel breekt al vlug op als er bijvoorbeeld bouwvakkers in een fabriek aan het werk zijn die natuurlijk nooit lid zijn van auto-vakbond UAW.
Met deze maatregelen hopen de UAW en GM de arbeidskosten te verminderen, zonder dat de werknemers minder salaris krijgen. Voorlopig bieden zowel GM als Chrysler aan hun 91.000 mensen afkoopsommen en vervroegde uittreding aan om zo kosten te besparen en in de toekomst goedkopere werknemers in te kunnen huren.
Lees ook
Autotest
Test: Toyota bZ4X (2025) - Rijden met bijgepunte EV die klaar is voor 2026
Achtergrond
Te snelle elektrificatie grootste boosdoener problemen EV's en PHEV's, maar ook ADAS speelt rol
Autotest
Stef kan niet zonder Volvo: zes fraaie klassiekers en voor dagelijks gebruik een XC40
Reportage
Deze klassieke Alfa Romeo kent bijna niemand en klinkt als een Volvo 240
Nieuws