'GM als eerste weg door Brexit'

Astra-fabricage wellicht in '21 naar vasteland

'GM als eerste weg door Brexit'
Volgens analisten is General Motors van alle autofabrikanten de meest voor de hand liggende kandidaat om het Verenigd Koninkrijk te verlaten als gevolg van de Brexit. De Amerikaanse gigant bouwt onder meer de Astra in Engeland, maar die productie wordt wellicht verplaatst naar het vasteland.

Een dag na het Brexit-referendum werd al direct hevig gespeculeerd over de toekomst van de omvangrijke auto-industrie in het Verenigd Koninkrijk. Behalve GM produceren ook Nissan, Honda en Toyota erg veel auto's op het eiland, maar volgens onderzoek van LMC Automotive zijn de 'Amerikanen' de eersten die hun biezen pakken als de kosten teveel oplopen na de Brexit. Deze keuze zou General Motors behoeden voor een eventuele importheffing. Mocht het zover komen, dan is 2021 volgens LMC het meest voor de hand liggende jaar om die stap te zetten. In dat jaar is de huidige Astra namelijk aan vervanging toe, een geschikt moment om de productie te verplaatsen.

De Astra wordt behalve in het Engelse Ellesmere Port ook gebouwd in Polen. Behalve de compacte middenklasser – die in z'n geboorteland natuurlijk als Vauxhall door het leven gaat – wordt ook de Vivaro aan de overkant van het kanaal in elkaar geschroefd. Volgens Automotive News zit Ellesmere Port ook op de schopstoel omdat er relatief weinig lokale toeleveranciers zijn. General Motors bouwt op deze locatie sinds 1964.

Lezersreacties (44) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.