Gereden: Mercedes-Benz S-klasse

Mercedes-Benz S-klasse
Mercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasseMercedes-Benz S-klasse
Mercedes-Benz zet een gewaagde stap door haar traditionele topmodel, de S-klasse, een spannender uiterlijk dan ooit mee te geven; strakke lijnen, wulpse wielkasten en coupé-contouren zetten z'n conservatief gestileerde voorganger in de schaduw. Aan de andere kant doet de nieuwe S voor het eerst in haar lange historie geen échte noviteiten uit de doeken.
Mercedes-Benz zet een gewaagde stap door haar traditionele topmodel, de S-klasse, een spannender uiterlijk dan ooit mee te geven; strakke lijnen, wulpse wielkasten en coupé-contouren zetten z'n conservatief gestileerde voorganger in de schaduw. Aan de andere kant doet de nieuwe S voor het eerst in haar lange historie geen échte noviteiten uit de doeken.
De gemiddelde leeftijd van de klanten in deze klasse ligt relatief hoog en dat heeft de ontwerpafdelingen bij de luxemerken er lange tijd van weerhouden experimentele pennenstreken uit te halen. Nu lijkt zelfs Mercedes overstag; de nieuwe S-klasse oogt een stuk expressiever dan z'n slanke, klassiek gelijnde voorganger. Hoewel de nieuwe S-klasse compacter oogt dan z'n voorganger, is 'ie wel degelijk groter gegroeid: 3,3 cm langer (5,08 m), 1,6 cm breder en 2,9 cm hoger. De wielbasis maakte de grootste sprong vooruit, van 2,97 naar 3,04 meter. Bij de Lang-versies is dat 3,17 m, de totale wagenlengte meet 5,21 m. Om nog even terug te komen op de eerder genoemde coupé-contouren van de carrosserie; het maakt de auto er dynamischer op maar omdat zowel A- als C-stijl schuiner staan dan voorheen, is het opletten geblazen bij het instappen. In de Lang is het achterportier groter en levert dat geen problemen op.
Hoewel Mercedes het natuurlijk nooit zal toegeven, hebben ze wel degelijk met een schuin oog naar BMW's 7-serie gekeken. Kijk maar eens naar die 'opgelegde' kofferbakklep (die standaard elektrisch te sluiten is), die chromen strip tussen de achterlichten, de overkapping van de klokken en de multifunctionele draaiknop van het Comand-systeem. De bediening ervan verdient enige aandacht maar werkt vervolgens erg logisch.
Klassiek en modern
Je kunt de zijdezacht schakelende 7G-Tronic automaat - met keuzehendel aan het stuur - op de stand comfortabel, sportief of manueel zetten en in overeenstemming met daarmee wordt de afstemming van het onderstel aangepast. Vooral in de sportieve modus kun je met de S harder dan ooit de bocht om, overhellen is er dan nauwelijks bij. Bovendien werkt de besturing communicatiever dan in het vorige model. Wij reden de S 500, voorzien van de nieuwe 5,5-liter V8 benzinemotor. Die levert nu 388 pk (waren er 306) en daarmee levert de S 500 indrukwekkende prestaties. Nul tot honderd in 5,4 tellen is gewoon ongehoord rap. Tussensprints zijn uiteraard ook geen enkel probleem en omdat je de motor nauwelijks hoort, zijn wind- en bandenrumoer de grootste onruststokers aan boord. En zelfs dat valt heel erg mee. Met de instapper, de S 350 van 272 pk, kun je natuurlijk ook prima uit de voeten. Om van de S 600 (met biturbo V12 van 517 pk en 830 Nm) nog maar te zwijgen. We moeten nog even wachten voordat we die in Nederland mogen begroeten. Hij arriveert samen met de S 320 CDI in het eerst kwartaal van volgend jaar.
De complete rij-impressie met de Mercedes-Benz S-klasse staat in AutoWeek 41, die op 5 oktober verschijnt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.