Gereden: Lexus IS 300h
De nieuwe IS heeft sterke troeven in huis om de zakelijke rijder aan het twijfelen te brengen. In de eerste plaats is dat zijn extreem lage CO2-uitstoot van minder dan 99 g/km, waarmee hij de Duitse marktleiders het nakijken geeft. Het schone uitlaatgas dankt hij aan beproefd recept uit de Toyota-keuken: hybride aandrijving.
Niet alleen de nieuwe aandrijflijn moet kopers over de streep trekken, ook in de uitstraling van deze Lexus is veel geïnvesteerd. De IS is 8 centimeter langer geworden en hij ziet er met zijn diabolo-grille veel spannender uit dan zijn voorgangers. Qua interieurruimte gaat deze Lexus een enorme sprong vooruit. De 7 centimeter langere wielbasis leidt in combinatie met dunnere stoelleuningen tot maar liefst 8,5 centimeter meer beenruimte op de achterbank. Door de batterijen slim in te bouwen, lijdt de kofferbak nauwelijks onder de hybride aandrijving. Hij volgt met zijn 450 liter inhoud de trend in deze klasse.
Eenmaal onderweg met de IS blijkt dat hij zijn sportieve belofte waarmaakt. Dit is een echte rijdersauto, waarbij overigens de besturing en wegligging meer indruk maken dan de aandrijftechniek. Weliswaar levert de hybride een verrassend groot vermogen van 223 pk, maar de motorcombinatie zet geen nieuwe maatstaven. Oké, bij de tussenacceleratie van 80 naar 120 km/h is hij sneller dan zijn naaste concurrenten, maar de topsnelheid is - als gevolg van de hybridetechniek - beperkt tot 200 km/h. Bovendien werkt de CVT-automaat minder geraffineerd dan bijvoorbeeld de onvolprezen achttraps automaat van BMW. De Lexus is snel genoeg om er een uitgesproken sportieve auto van te maken, maar in een BMW-diesel met 20 procent bijtelling heb je toch net iets meer snelheidsbeleving dan in deze hybride. Je voelt en hoort dat de motorcombinatie soms hard aan de ruim 1600 kg zware auto moet trekken.
Over het weggedrag niets dan lof. De heerlijk directe besturing blijkt zeer communicatief en de achterwielaandrijving maakt voor sportieve rijders het feest compleet. De ideale gewichtsverdeling – met dank aan het batterijenpakket onder de laadvloer van de kofferbak – bezorgt hem een mooi neutraal weggedrag. Het onderstel, inclusief een nieuwe multi-link achterwielophanging, behoort tot de top in deze klasse en duidelijk voelbaar is ook hoe de IS aan stijfheid heeft gewonnen. Enige keerzijde van de sportieve inborst is het beperkte veercomfort.
Wat de prijzen betreft is er goed nieuws. De IS werd een stuk goedkoper dankzij de schonere hybridetechniek en lagere CO2-uitstoot. De prijslijst van de vorige generatie begon ruim boven de 40 mille, als gevolg van de flinke zescilinder benzinemotor. Als viercilinder hybride is hij nu al vanaf €36.990 te koop.
De volledige rij-impressie met de Lexus IS 300h is te lezen in AutoWeek 23, die vanaf woensdag