Gereden: Ford Transit Courier

Ford Transit Courier
Ford Transit CourierFord Transit CourierFord Transit CourierFord Transit CourierFord Transit CourierFord Transit CourierFord Transit Courier
De kaarten van het Fords Transit-kwartet zijn geschud, nu ook de Transit Courier als kleinste familielid van zich doet spreken. Ondanks 2,3 kubieke meter laadvolume en maximaal 580 kg laadvermogen is deze Fiesta-afgeleide bepaald niet voor een kleintje vervaard.

In de perspresentatie van de Transit Courier wordt voortdurend diens 'grootste concurrent' aangehaald, want de nieuwe Ford heeft het met name gemunt op de Fiorino, Bipper en Nemo. Prima, maar dat olijke trio vormt een categorie bestelauto's waarvoor in ons land bar weinig belangstelling is. Daardoor lijken de vooruitzichten voor de Transit Courier als nieuwkomer niet direct rooskleurig. De importeur waagt zich ook niet aan een afzetprognose, en wil alleen kwijt dat restwaardespecialisten van leasemaatschappijen zeggen er vertrouwen in te hebben dat 'de Courier de potentie heeft om het segment open te breken'.

Hoher Taunus

De eerste indruk die de kleine bestelauto maakt, is in elk geval prima. Hij is kleiner dan verwacht, maar het interieur is zeker zo ruim als dat van het Fiorino-trio. De cockpit biedt bovendien precies de extra opbergruimte die de Transit Connect mist. De stoelen bieden ook meer steun en een betere zitpositie dan in dat grotere model.

De testauto's waren allemaal met 220 kg beladen. Dat zoiets zich op de bergachtige testroute (in het gebied Hoher Taunus - leuk om daar met een Ford te rijden!) laat voelen, mag duidelijk zijn. Een flauwe snelwegklim ging bij 130 km/h gepaard met een dreunende klaagzang van de 1,6-liter TDCi (95 pk/215 Nm), die op hetzelfde traject in tegengestelde richting, heuveltje-af dus, gelukkig bewees ook in stilte zijn werk te kunnen doen. Zijn bescheiden formaat betekent al met al dus niet automatisch dat de Courier zichzelf diskwalificeert als kilometervreter. De auto ligt er stabiel genoeg voor op de (snel)weg en stuurt even rustig als nauwkeurig.

De diesel blijkt over voldoende kracht te beschikken voor een vlotte acceleratie. De genoemde 1,6-liter TDCi is de sterkste van de twee dieselvarianten; er is ook een versie met 75 pk/190 Nm, waarvan het slagvolume vanwege fiscale regimes in andere landen is teruggebracht van 1,6 naar 1,5 liter. Verder is de 3-cilinder 1,0-liter benzinemotor met 100 pk/170 Nm leverbaar. Die is met € 9.999,- (Ambiente) de goedkoopste van het gamma.

Volwaardig lid

Als bestelauto kan de Courier zich zonder gêne als volwaardig lid van de Transit-familie presenteren. Zolang bijvoorbeeld de 162 cm korte laadvloer geen onoverkomelijke beperkingen oplevert. De toegankelijkheid van de laadruimte is voldoende, maar er mag niet te veel verwacht worden van de breedte van de schuifdeur (optie op Ambiente, standaard op Trend); doordat de standaard gemonteerde scheidingswand veel ruimte inneemt, blijft er nog maar 45 cm over om pakketjes doorheen te wurmen. De asymmetrische achterdeuren vormen samen een maximale hoogte en breedte van 110 cm. Tja, wanneer dat net als een laadvermogen van 580 kg voldoende is, laat de Transit Courier elke belemmering wegvallen om in het kleinste bestelauto-segment te gaan winkelen. Of het moet het prijsniveau zijn; met € 11.690 voor de goedkoopste diesel beweegt de Transit Courier zich praktisch op hetzelfde niveau als het drietal waarop hij zijn pijlen richt. En daarmee zitten ze nog steeds erg dicht bij hun beduidend grotere familieleden Connect, Doblò, Partner en Berlingo.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (21)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.