Fransen vernielen massaal flitskasten

Meer dan 4 miljoen euro schade

radar Frankrijk

De Franse bevolking lijkt zich massaal tegen snelheidscontroles te keren. Vele honderden flitskasten zijn sinds afgelopen zomer afgeplakt, bespoten met graffiti of volledig verwoest. De schade is inmiddels de vier miljoen euro gepasseerd en het einde van de beeldenstorm lijkt niet in zicht.

Op de Franse sociale media gonst het van de oproepen om 'een einde aan de gekte te maken' en 'de overheid te duperen', meldt ons Franse zusterblad AutoPlus. Die oproepen zijn niet aan dovemansoren gericht; inmiddels zijn 870 radarkasten verblind, ondergespoten of ronduit vernietigd. Alleen al de afgelopen tien dagen werden 130 flitskasten volledig afgeschreven, de meeste door brand. Volgens AutoPlus is de materiële schade al meer dan vier miljoen euro en zijn de inkomsten aan snelheidsboetes als gevolg van de vele uitgeschakelde flitskasten met vijftien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Forse straffen
Dat alles laat onverlet dat de schade voor de Franse overheid relatief meevalt. De opbrengst van alle flitskasten opgeteld komt dit jaar naar schatting uit op meer dan een miljard euro. Bovendien bestaat de kans dat de vandalen zichzelf in de voet schieten met hun acties, want de Franse justitie was toch al van plan de kasten te vervangen door efficiëntere, tweezijdige exemplaren die de pakkans vergroten. Deze vernieuwing van het radarpark zou wel eens sneller kunnen gaan, nu zoveel oude flitskasten worden vernield. Afgezien daarvan nemen de daders flinke risico's. Op het bekladden of onklaar maken van een radar staat in Frankrijk een boete van € 3.750 plus een taakstraf. Bij vernieling kan de straf oplopen tot € 30.000 boete plus gevangenis.

Gele hesjes
Een deel van de vernielingen wordt toegewezen aan de 'gilets jaunes', de in gele hesjes gehulde demonstranten die sinds 17 november hun woede koelen op alles wat los en vast zit. Maar ook de verlaging van de maximumsnelheid van 90 naar 80 km/h heeft de Franse toorn over de snelheidscontroles afgeroepen.

Lezersreacties (99) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.