Frankrijk en Duitsland tegen verbod op verbrandingsmotor in 2035
Onhaalbaar doel

De Europese Unie maakt er geen geheim van dat het vaart wil maken met de reductie van de CO2-uitstoot. Dat houdt onder meer in dat het versnellen van de wijdverbreide introductie van elektrische mobiliteit hoog op de agenda staat. Niet alle landen zijn daar even happig op.
Frankrijk en Duitsland zijn de twee Europese landen met de grootste auto-industrie. Het zijn dan ook die twee landen die tegenstribbelen bij de introductie van nieuwe Europese uitstootnormen. De plannen daarvoor maakt de Europese Unie deze week naar verwachting definitief bekend: in 2030 moet de totale CO2-uitstoot met 55 tot 65 procent gedaald zijn ten opzichte van 1990 en in 2035 moet het voor de auto's op een nulpunt belanden. Dat laatste stuit Frankrijk en Duitsland tegen de borst. Die landen zien dat laatste doel liever opschuiven richting 2040. De Duitse transportminister Andreas Scheuer zei daarover tegen het Duitse persbureau DPA dat auto- en vrachtwagenfabrikanten weten dat er strengere maatregelen aan zitten te komen, maar dat deze 'technisch haalbaar' moeten zijn. Hij vindt dat voor het zware vervoer de aandacht meer op waterstof moet komen te liggen.
In Frankrijk steunt men het doel van 55 procent CO2-uitstoot in 2030, maar wil men dat hybrides langer op de markt kunnen blijven, zegt een anonieme ambtenaar van het kantoor van Emmanuel Macron tegenover Automotive News. Men is vooral bang dat een verbod op verbrandingsmotoren - wat 0 gram CO2-uitstoot in 2035 feitelijk betekent - zorgt voor veel banenverlies. Volgens La Plateforme Automobile, de lobbygroep van de Franse auto-industrie, moet er landelijk € 17,5 miljard geïnvesteerd worden om de overstap te kunnen maken en gaan er tegen 2035 100.000 banen verloren doordat de productie van EV's minder arbeidsintensief is. Dat laatste zal vermoedelijk vooral voor de Franse overheid hoofdbrekens opleveren. Voor de fabrikanten betekent dat immers alleen maar dat de productie op de lange termijn qua arbeidskosten goedkoper wordt.
Doelstellingen van fabrikanten
De fabrikanten zijn ondertussen in rap tempo bezig met elektrificeren. Zo zet Renault het fabriekscomplex 'ElectriCity' op, Stellantis wil dat in 2030 70 procent van de verkochte auto's in Europa een EV is en ook Audi heeft een duidelijke stip op de horizon gezet. Daarmee lijken de eerste stappen op weg naar de nieuwe Europese doelen in ieder geval te zijn gezet, maar over het tempo daarvan lijkt men het nog niet eens te zijn.
Lees ook

Timmermans wil meer vaart achter elektrisch rijden in Europa

Volkswagen ID Buzz LWB: 25 centimeter langer en drie zitrijen

Nieuwe BMW 5-serie en Mercedes-Benz E-klasse: vergelijking

Cupra Born vanaf nu voor minder dan €40.000

Vanaf nu kun je YouTube kijken in je Polestar 2

Ford-CEO verwacht dat EV nog lang duurder blijft dan benzineauto
Lezersreacties (140) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.