Audi: vanaf 2026 alleen nieuwe elektrische modellen

Laatste verbrandingsmotoren in 2033

Audi's Q4

Audi stopt in 2033 met de verbrandingsmotor. Dat betekent niet dat er pas vanaf dat jaar alleen nog maar nieuwe elektrische modellen van het merk op de markt komen. Dat gaat namelijk al vanaf 2026 gebeuren.

Audi zet zijn stappen richting volledige elektrificatie vlugger dan aanvankelijk werd gedacht. Eerder dit jaar kwam bij monde van Audi-CEO topman Markus Duesmann naar buiten dat Audi over tien tot vijftien jaar de verbrandingsmotor vaarwel zegt. Duesmann bevestigt nu dat 2033 het jaar is waarin Audi de verbrandingsmotor volledig uit zijn bedrijf heeft gesneden. Vanaf dat jaar schroeft Audi geen benzine- of dieselmotoren in elkaar en dat betekent dus ook dat er vanaf 2033 geen benzine- en dieselauto's de fabriekspoorten verlaten.

Althans, in Europa. Duessman geeft aan dat Audi in China na 2033 nog wel vraag naar verbrandingsmotoren verwacht en zegt dat het dus best mogelijk is dat er voor de Chinese markt mogelijk langer verbrandingsmotoren worden geproduceerd. In Europa moet het over twaalf jaar dus over en uit zijn. Dat duurt nog even, maar in die twaalf jaar gaat de verbrandingsmotor bij Audi wel een steeds kleinere rol spelen. Het merk verschuift zijn aandacht namelijk vrijwel volledig naar elektrificatie.

Vanaf 2026 brengt Audi namelijk alleen nog maar nieuwe elektrische modellen uit. Dat jaartal komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een jaar eerder doet in de Europese Unie namelijk de Euro 7-norm zijn intrede. Euro 7 lijkt niet direct het direct het eind van de verbrandingsmotor te betekenen, maar mogelijk ziet Audi in 2026 dus een goed jaar om de laatste reeks verbrandingsmotoren langzaam maar zeker uit te zwaaien.

De laatste, de beste?

In 2025 moet het leveringsgamma van Audi 20 elektrische modellen omvatten. In 2025 zegt Ingolstadt zijn laatste volledig nieuwe model met verbrandingsmotoren op de markt te brengen. Die mag dus nog mee tot uiterlijk 2033. Over de laatste serie te produceren verbrandingsmotoren, zegt Duesmann dat "die de beste die we ooit hebben gebouwd" wordt. Eerst zien, dan geloven.

Audi is niet het enige merk dat een vrij concrete einddatum aan de verbrandingsmotor heeft gehangen. Bentley wil net als Mini en Volvo vanaf 2030 alleen nog elektrische auto's verkopen. Ford heeft datzelfde streven, alleen dan specifiek in Europa. Jaguar zet de verbrandingsmotor al vanaf 2025 bij het grofvuil. De Amerikaanse gigant General Motors heeft zich als doel gesteld om vanaf 2035 alleen nog elektrische personenauto's te bouwen.

 

PRIVATE LEASE Audi

Lezersreacties (88) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.