Ford presenteert nieuwe Explorer

Altijd minimaal 300 pk

Ford Explorer
Ford ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord ExplorerFord Explorer

Ford neemt in de Verenigde Staten de komende jaren afstand van reguliere hatchbacks en sedans en richt zich nagenoeg helemaal op pick-ups, SUV's én op de Mustang. Vandaag presenteert het in Dearborn gevestigde management een volledig nieuwe Explorer.

De Explorer die momenteel nog in de Amerikaanse showrooms staat, is een vijf meter lange SUV die in 2011 op de markt werd gebracht. De auto werd een ruime vier jaar geleden optisch bijgepunt, maar is nu toe aan een volledig nieuwe generatie, die wat receptuur betreft niet breekt met zijn voorganger. Dat betekent dat ook de nieuwe Explorer zich nestelt tussen de hier bekende Edge en de naar Europese maatstaven werkelijk gigantische Expedition.

De zo'n 50 kilo afgeslankte nieuwe Explorer meet 5,04 meter in de lengte en is 2,0 meter breed. De afstand tussen de voor- en achteras bedraagt 3,02 meter. Daarmee is de auto drie centimeter langer dan het vorige model en is de wielbasis met maar liefst 16 centimeter gegroeid. Toch is er een groot verschil met zijn voorganger. De nieuwe Explorer is in de basis namelijk achterwielaangedreven en daarmee sluit deze nieuwe serie weer aan bij de eerste generaties van de SUV. De basismotor is een 2,3-liter benzinemotor, een viercilinder die volgens Ford meer dan 300 pk en 420 Nm levert. De vorige Explorer schopte het in de basis tot zo'n 280 pk. Liever meer vermogen? Geen probleem. Ford levert ook een 3,0-liter V6 met twee turbo's die 370 pk en 515 Nm sterk is. Schakelen gaat in alle Explorers met een tientrapsautomaat. Vierwielaandrijving is optioneel. Goed nieuws voor de liefhebbers van sportief ingestelde SUV's: er komt op termijn ook een Explorer ST beschikbaar. Daarover later meer.

De Explorer heeft opnieuw drie zitrijen, al is de middelste daarvan ditmaal verschuifbaar. De generatiewissel heeft uiteraard ook een gunstig effect op de interieurruimte. De Ford moet, met alle zitrijen plat, 2.485 liter aan spullen mee kunnen zeulen, zo'n 175 liter meer dan voorheen. Natuurlijk profiteert de Explorer van een geheel nieuw dashboard, dat optioneel is te voorzien van een 12,3-inch groot digitaal instrumentarium en een 10,1-inch groot infotainmentscherm. Een 8-inch display is standaard. Ford presenteert direct een Interceptor-variant van de Explorer, een uitvoering die door politiediensten zal worden gebruikt.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.