Ford en Toyota doen samen hybrides

Toyota Hybrid X concept
Een opvallende nieuwe samenwerking in autoland: Toyota en Ford bundelen de krachten om binnenkort samen hybride-modellen van pickups en SUV's te maken.

Ford en Toyota gaan samen werken aan hybride-techniek voor pickups en SUV's. Vanzelfsprekend is dat in de eerste plaats bedoeld voor de Amerikaanse markt. Daar worden de regels voor het brandstofverbruik steeds strenger dus zoeken de autofabrikanten naar manieren om vlug en goedkoop aan nieuwe technieken te komen om het verbruik te reduceren. Volgens de beruchte CAFE-norm moeten de in de VS verkochte auto's in 2025 een gemiddeld verbruik hebben van 4,3 liter op 100 km.

Beide fabrikanten hebben een principe-overeenkomst getekend waarin staat dat nog in dit decennium grote auto's met een gezamenlijk ontwikkelde hybride-module zal worden verkocht. Ook staat er in de overeenkomst dat er gezamenlijk communicatiesystemen en internettechniek voor in de auto wordt ontwikkeld.

Om te zorgen dat bijvoorbeeld het maximale trekgewicht voor een pickup of SUV intact blijft, is downsizing in dit segment geen optie. Voor Ford is het van levensbelang dat de F-serie pickup een aantrekkelijk aanbod blijft. Dat is immers de bestverkochte auto van Amerika. Verder staan modellen als de Lincoln Navigator en de Explorer op de lijst voor hybridisering. Bij Toyota is de Tundra de grootste pickup en de Tacoma zijn kleine broertje. De SUV's die kunnen profiteren van de samenwerking zijn de Highlander en de enorme Sequoia.

Ford verkoopt in de VS op het moment hybride versies van de Escape, Fusion en de Lincoln MKZ. In totaal gaat dan op 35.000 auto's per jaar. Toyota verkocht in de VS vorig jaar 140.928 exemplaren van de Prius; in 2011 staat de teller tot en met juli op 74.427 stuks. In de toekomst willen de Japanners van elk model een hybride aanbieden.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (21) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.