Filedruk in afgelopen 5 jaar eindelijk fors minder

File A20 Rotterdam (foto ANP)
De rigoureuze aanpak van het Nederlandse wegennet heeft de filedruk in het land de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verlaagd.

Onder meer door de verbreding van de A2 en de aanleg van de Tweede Coentunnel staan Nederlandse automobilisten aanzienlijk minder vaak stil.

Afgelopen week werd er met name door de ANWB geklaagd over verwarrende maximumsnelheden op spitsstroken, waardoor automobilisten veel boetes krijgen. Vooral de spitsstrook op de A12 was hierbij lijdend voorwerp.

Zijn deze spitsstroken en de andere veranderingen rond het gebruik van de Nederlandse autowegen toch een succes? NU.nl zocht het uit.

Halverwege het vorige decennium liep het wat files betreft behoorlijk uit de hand in Nederland. Zo steeg de filedruk in 2004 met ruim 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in de jaren die volgden werd het steeds drukker op het asfalt.

Het Nederlandse fileprobleem was een nationaal thema en een bron van grote ergernis voor veel automobilisten. De nood om in te grijpen was hoog.

Sinds 2008 is een kentering gaande, een ontwikkeling die gelijk loopt met de economische crisis. "Sinds de crisis is er echt sprake van minder transport op de weg. Minder busjes, minder vrachtwagens", zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol.

"Zestig procent van de daling van filedruk sinds 2009 is desondanks wel toe te schrijven aan de diverse wegverbredingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd", voegt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst toe. "Die stelling durf ik wel aan."

De grootste projecten die de afgelopen jaren door Rijkswaterstaat zijn afgerond zijn de verbreding van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, de aanleg van de Tweede Coentunnel in de A10 en de verbreding van de A4 tussen Den Haag en Amsterdam.

Lees het hele artikel op Nu.nl.

Lezersreacties (34)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.