'EV's zorgen in 2030 voor 1.400 extra zwaargewonden'

Aanrijdingen gevaarlijker

Audi E-Tron Mercedes EQC EV elektrisch

De elektrische auto maakt een enorme opmars door, maar daar zitten niet alleen maar voordelen aan vast. Uit onderzoek blijkt dat EV's voor aanzienlijk meer zwaargewonden in het verkeer gaan zorgen.

Elektrische auto's zijn gemiddeld zwaarder en trekken veel sneller op dan conventioneel aangedreven auto's. Gemiddeld genomen weegt een EV momenteel 250 kilo méér dan een auto met verbrandingsmotor. Dat kan in combinatie met de hogere snelheden leiden tot ernstigere ongelukken, verwachten onderzoekers van Trend-Rx en Automotive Insiders. Vooral fietsers en voetgangers zijn eerder de klos als ze door een EV worden aangereden. De onderzoekers voorspellen maar liefst 1.400 extra zwaargewonde verkeersslachtoffers in 2030 op conto van EV's, tekent AMweb op. Daarbij wordt gerekend op basis van een verwachte 2,38 miljoen EV's op de Nederlandse wegen in 2030. In dat jaar zouden EV's volgens de onderzoekers 11 procent meer schadegevallen veroorzaken dan auto's met een verbrandingsmotor.

Waarschijnlijk worden EV's de komende jaren dankzij nieuwe accutechnieken relatief wel minder zwaar dan nu, dus misschien kan dat de verwachting nog wat bijstellen. Ook worden veiligheidssystemen steeds beter en die zijn vaak juist in EV's aanwezig. Denk daarbij ook aan (semi-)autonoom rijden. Toch is dat volgens de onderzoekers geen garantie dat het ook echt veiliger wordt. De systemen functioneren niet altijd zoals het moet en kunnen dan voor schijnveiligheid en juist voor problemen zorgen. De tijd zal het leren.

Lezersreacties (88) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.