EU bereikt overeenstemming over afzwakking Euro 7
Eigenlijk gewoon Euro 6
Ministers van verschillende Europese landen hebben overeenstemming bereikt over een aanpassing voor de aanstaande Euro 7-uitstootnorm. Die mag van hen zoals verwacht worden afgezwakt.
De afzwakking van de nieuwe Euronorm betekent concreet dat er wordt vastgehouden aan de Euro 6-norm voor zover het daadwerkelijke uitlaatgassen betreft, meldt Reuters. Dat was voor benzine-auto’s al zo, maar brengt voor diesels iets meer ruimte als het gaat om NOx-uitstoot. Als er inderdaad wordt vastgehouden aan Euro 6, brengt dat ook een versoepeling op het gebied van de omstandigheden waarin de normen moeten worden gemeten. Bovendien zou het dan niet langer een vereiste zijn dat eenmaal gebouwde auto's tien jaar aan de norm blijven voldoen, wat ook een onderdeel was van Euro 7.
Wel wordt er in het nieuwe voorstel vastgehouden aan een norm op het gebied van de schadelijke stoffen die de banden en de remmen produceren. Dat is een wereldwijde primeur en betekent dat er voor het eerst ook bij elektrische auto’s naar de ‘uitstoot’ wordt gekeken.
Ook nieuw: voor vrachtwagens en bussen wordt de norm naar verluidt wel aangescherpt. Dat is in afwijking van het eerdere plan, want ‘Euro 7’ zou juist de eerste Euronorm zijn volgens het ‘gelijke monniken-gelijke kappen’-principe.
Volgens de landen die met het voorstel kwamen, onder meer Italië, Tsjechië en Frankrijk, zou het oorspronkelijke Euro 7-voorstel averechts werken. Het zou voor autofabrikanten veel geld en moeite kosten om eraan te voldoen, tegenover een volgens deze landen kleine winst voor de luchtkwaliteit. Bovendien, zo zeiden deze landen, kan dat geld en die aandacht beter worden geïnvesteerd in de uiteindelijke oplossing van het auto-uitstoot-probleem, die zoals bekend in de elektrische hoek wordt gezocht. Zonde om nog zoveel moeite te doen voor een aandrijfvorm die toch ten dode is opgeschreven, is de redenatie.
Zoals we gewend zijn van de EU, betekent de overeenkomst tussen de verschillende landen niet dat er nu ook een definitief plan ligt. De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie moeten nu tot een definitief nieuw plan komen voor de Euro 7-norm, die volgens de huidige plannen op 1 juli 2025 van kracht wordt.