Elektrische Mazda MX-30 met wankelmotor naar Brussel

Langere adem door bijzondere techniek

Mazda MX-30

Mazda heeft straks een uniek model in handen. Het komt met een versie van de elektrische MX-30 met een rotatiemotor aan boord. Die nieuwe variant van de Mazda MX-30 beleeft zijn publieksdebuut later deze maand in Brussel.

In onder meer Japan levert Mazda de MX-30 ook met een mild-hybride aandrijflijn, maar in Europa is de MX-30 altijd volledig elektrisch. Toch komt er binnenkort een MX-30 met een ander type aandrijflijn naar Nederland: de Mazda MX-30 R-EV, een bijzondere variant die op 13 januari debuteert tijdens het Autosalon van Brussel.

De Mazda MX-30 R-EV is een nieuwe variant van de MX-30, die een splinternieuwe rotatiemotor heeft die als generator fungeert. Het bijzondere stukje Mazda-techniek is dus in feite een range extender. Niet geheel onterecht omschrijft Mazda de Mazda MX-30 R-EV dan ook als een 'unieke plug-in hybride'. De Mazda MX-30 R-EV komt in de lente van dit jaar op de markt. Prijzen zijn er uiteraard nog niet.

Mazda MX-30 R-EV

Mazda

Al bijna drie jaar geleden meldde Mazda voor het eerst dat het met een MX-30 met range extender zou komen. De MX-30 heeft op papier een elektrisch bereik van 200 kilometer en daarmee is het bepaald niet de EV met de grootste range. De variant met rotatiemotor biedt mogelijk uitkomst voor wie wel graag elektro-aandrijving wil, maar aan het bereik van de reguliere MX-30 niet voldoende heeft.

Om de zoveel jaar duikt de rotatiemotor bij Mazda weer op. Zo paste het de wankelmotor als range-extender toe in een vloot elektrische Mazda's 2 en hing het er ook een in de in 2015 getoonde RX-Vision. Traditioneel gezien hebben rotatiemotoren een relatief hoog brandstof- en olieverbruik. Mazda verklaarde eerder dat deze ongunstige eigenschappen in mindere mate tot uiting komen als de krachtbron als range-extender functioneert. Doordat de relatief kleine motor niet direct de wielen aandrijft, maar op een zo optimaal mogelijk toerental draait om het accupakket op te laden, worden de nadelen geminimaliseerd. Voordelen van de rotatiemotor als range-extender: hij zou relatief trillingvrij en vrij stil lopen.

PRIVATE LEASE Mazda MX-30

Mazda
Mazda MX-30 Prime-Line (5D/CVT)
€ 469
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (69) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum