Duitsers pleiten voor belastingvoordeel lpg

'Overheid gaat voorbij aan milieuvoordelen'

Tom LPG
De Duitse branchevereniging van vloeibaar gas (DVFG) heeft een oproep gedaan aan de Duitse regering om de accijns op lpg laag te houden. Dat moet het gebruik van lpg als autobrandstof prikkelen, omdat het milieuvoordelen heeft ten opzichte van benzine en diesel.

De topman van de DVFG heeft een oproep gedaan aan de Duitse regering om de geplande accijnsverhoging voor lpg niet door te voeren, meldt Auto-Medienportal. Momenteel betaal je bij onze oosterburen per liter ongeveer 10 tot 12 cent belasting. De literprijs ligt tussen de 50 en 60 eurocent. Het huidige plan is dat vanaf 2019 de belasting wordt verhoogd naar ongeveer 15 cent per liter, om uiteindelijk vanaf 2022 op ruim 26 cent uit te komen.

De oproep om deze plannen niet door te laten gaan, wordt door de DVFG kracht bijgezet door de milieuvoordelen van lpg te benadrukken. Zo is de brandstof een stuk minder vervuilend dan benzine en diesel, omdat er bij de verbranding van het gas veel minder CO2 vrijkomt. De vrees is dan ook dat bij het grotendeels wegvallen van het belastingvoordeel, minder mensen voor een auto op lpg kiezen en juist weer meer vervuilende auto's gaan rijden.

Ter vergelijking; in Nederland betaal je momenteel al ruim 16 cent accijns per liter lpg. De actuele gemiddelde adviesprijs ligt op 76,5 cent. Nog steeds fors goedkoper dan benzine, maar dat voordeel wordt voor een groot deel opgeheven door de hogere wegenbelasting voor auto's die lpg lusten. Rijden op lpg heeft dus pas voordeel wanneer er veel wordt gereden. Hoewel lpg-auto's minder CO2 uitstoten dan benzineauto's en minder stikstof dan dieselauto's, lijkt lpg hier uit de gratie te raken. De voordelen voor de consument zijn niet prikkelend genoeg, waardoor er eind vorig jaar nog maar zo'n 150.000 Nederlandse auto's op lpg reden.

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.