Duitse rechter: ‘Aanraken Tesla-scherm strafbaar’

€ 200 boete en rijverbod

Tesla Model 3 sneeuw wintersport

De hoogste rechtbank van het Duitse Karlsruhe heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan met mogelijk gigantische gevolgen voor de industrie: een bestuurder is zijn rijbewijs tijdelijk kwijt nadat hij al rijdend de instellingen van de ruitenwissers op het centrale scherm van zijn Tesla veranderde.

Nu moet er bij worden aangetekend dat de actie van de Duitser niet vlekkeloos verliep. Doordat hij naar de instellingen op het scherm keek raakte hij met zijn Model 3 van de weg waarna hij enkele bomen raakte. Dat blijkt uit berichtgeving van het AD op basis van de Duitse rechtbankverslagen. De bestuurder bracht het er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf, maar kreeg wel een boete van € 200 en een rijontzegging van een maand.

Volgens de rechtbank is een permanent geïnstalleerd touchscreen een elektronisch apparaat, en dus zat de bestuurder fout door deze tijdens het rijden te bedienen. Deze uitspraak kan nog wel eens grote gevolgen hebben, want bij een Tesla - en ondertussen veel andere merken - is een centraal touchscreen cruciaal voor het bedienen van de auto. Bij een Model 3 bedien je bijvoorbeeld vrijwel alles via het scherm: van de verlichting tot het openen van de achterklep. Voor zover bekend hebben Tesla of andere fabrikanten nog niet op de uitspraak gereageerd. Als deze zaak een voorbeeld wordt voor andere gerechtelijke uitspraken, dan komen veel fabrikanten voor een grote uitdaging te staan.

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (295) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.