Duitse minister wil verbod op bio-ethanol

E10 high
De Duitse Minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft gevraagd om een tijdelijke stopzetting van de verkoop van de biobrandstof E10.

Dirk Niebel, minister voor Ontwikkelingssamenwerking van de Duitse partij FDP, heeft gevraagd om een tijdelijke stopzetting van de verkoop van de biobrandstof E10 vanwege stijgende landbouwprijzen, droogte en hongersnood. "Met de stijgende voedselprijzen kunnen biobrandstoffen bijdragen tot meer honger in de wereld. We moeten ons in de eerste plaats om de mensen bekommeren", zegt Niebel, die voorstelt restproducten te gebruiken voor E10 in plaats van voedsel.

De biobrandstof E10 bestaat voor 90 procent uit 'gewone' Euro 95 en voor 10 procent uit bio-ethanol, dat wordt gewonnen uit onder meer tarwe, maïs, gerst, rogge, suikerbieten en suikerriet. Deze brandstof is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar maar in Duitsland en Frankrijk wel op grote schaal sinds 2011. In Duitsland tankt ongeveer 14 procent van de automobilisten E10, dat overigens niet geschikt is voor elk type motor. Kort na de invoering van E10 ontstond er in Duitsland al veel commotie over biobrandstoffen.

In de VS wordt 40 procent van de maisproductie gebruikt voor biobrandstoffen, ongeveer drie procent van het wereldwijde brandstofverbruik in de transportsector bestaat uit biobrandstof. Tussen 2006 en 2010 is de productie van biodiesel verdrievoudigd, die van bio-ethanol verdubbeld.

De directeur van de Vereniging van Duitse biobrandstof-industrie (VDB), Elmar Baumann, vindt een verbod op E10 symboolpolitiek. "Van de Duitse graanoogst is vorig jaar ongeveer vier procent naar de productie van bio-ethanol gegaan." Volgens Baumann zou een verbod op E10 de voedselsituatie in de ontwikkelingslanden niet beïnvloeden.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.