Duits onderzoek: deze auto's zijn pechgevoelig
Met pech langs de Duitse weg
Het Duitse ADAC heeft een rapport naar buiten gebracht met cijfers waaruit blijkt welke auto’s zij het vaakst weer op weg moeten helpen. Sommige fabrikanten en modellen weten te verrassen, zowel in positieve als negatieve zin.
In verschillende statistieken laat de Duitse wegenwacht per bouwjaar zien hoeveel auto’s van een bepaald type er gemiddeld in 2017 stil kwamen te staan. Ter indicatie pakt de ADAC het gemiddelde van elke per duizend geregistreerde auto’s die er van dat type rondrijden. In het schema komen de bouwjaren vanaf 2009 tot en met 2016 voorbij. De auto die volgens het Duitse onderzoek het meeste stil kwam te staan is de Ford S-Max. Per duizend geregistreerde S-Max’en, strandden er 41,2 langs de weg. Vooral een S-Max uit bouwjaar 2009 scoort hoog: 113,2 per 1.000 exemplaren van Fords MPV had hulp van de ADAC nodig. Een ander model dat op een negatieve manier hoog scoort, is de Mercedes-Benz E-klasse. Gemiddeld gezien belandden 97,6 per duizend bestuurders van een E-klasse uit 2009 met de alarmlichten aan langs de weg. Over acht bouwjaren gezien scoort de E-klasse een gemiddelde van 39,3. Ook bestuurders van een Ford Mondeo of Opel Insignia uit 2009 moeten oppassen, want uit de Duitse cijfers blijkt dat van de duizend auto’s van dat bouwjaar er respectievelijk 65,3 en 55,6 exemplaren pech kregen.
Een segment lager belden bestuurders van de Hyundai i30 en Kia Cee’d vaak naar de Duitse pechhulp. Van de gemiddeld duizend geregistreerde i30’s uit 2009 kregen 86,1 exemplaren pech. Over acht jaar gezien scoort de i30 ook relatief hoog met 32,6 stuks. De Cee’d kent een minder hoge uitschieter in 2009 met 71,8 auto’s, maar komt over acht bouwjaren gezien gemiddeld wel hoger uit met 39,0 stuks. Ter vergelijking: de Volkswagen Golf (17,8) en Renault Mégane (23,1) doen het volgens de ADAC een stuk beter. Andere modellen die opvallen door hun (Duitse) pechgevoeligheid zijn de Fiat 500 (33,65, met een uitschieter voor bouwjaar 2014 met 40,7) en de Seat Alhambra met 22,7. Dat lijkt niet heel hoog, maar de ADAC keek voor de Spanjaard pas vanaf bouwjaar 2013 naar het aantal pechgevallen. En daarmee krijgt de MPV op jonge leeftijd dus relatief vaak pech bij onze oosterburen. Ook de huidige Smart Forfour laat zich van een vrij onbetrouwbare kant zien met een gemiddelde van 26,9 auto’s per duizend geregistreerde exemplaren. Dat is met slechts twee bouwjaren zeer opmerkelijk. Ter vergelijking: over dezelfde twee bouwjaren (2015 en 2016) gezien heeft een Aygo met 3,3 auto’s beduidend minder vaak pech. Duitse Nissans Qashqai zijn door de ADAC over het algemeen als betrouwbaar bevonden, behalve uit het bouwjaar 2016. Toen werd het gemiddelde flink omhoog getrokken door een pechcijfer van 40,7! Het gemiddelde vanaf 2009 komt daardoor in het onderzoek op 33,3 uit.
Er is natuurlijk ook goed nieuws. Opvallend is dat dit vooral voor de Duitse premiummerken geldt in dit Duitse onderzoek. Zo scoren de BMW’s 1-, 3-, en 5-serie heel goed met scores van respectievelijk 8,9, 10,1 en 13,6 auto’s per duizend geregistreerde exemplaren. Nog beter scoort de Mercedes-Benz A-klasse met gemiddeld 7,0. Ook de Mini 3- en 5-deurs doen het over acht bouwjaren gezien bovengemiddeld goed met 10,7 pechgevallen. Bij Audi gooien onder andere de A5 met 13,0 en A3 met 11,9 hoge ogen. Toch moeten zij het volgens de cijfers van ADAC allemaal afleggen tegen sommige auto’s uit Azië, want de Toyota Aygo komt bijvoorbeeld als zeer betrouwbaar uit de hoek, met gemiddeld 5,9 pechmeldingen. Ook de oudere Honda Jazz (tot 2013) scoort met 14,2 goed, hoewel een Mitsubishi Colt uit dezelfde bouwjaren het met een gemiddelde van 4,6 nog veel beter doet.
Over het algemeen is de ADAC positief over de uitkomsten van haar rapport. In vergelijking met een jaar eerder daalde het gemiddelde uitvalniveau. Met een percentage van 42 procent blijft een kapotte accu de grootste boosdoener. Dit euvel wordt gevolgd door motorstoringen (19 procent) en de categorie ‘overige’ (carrosserie, besturing, remmen en problemen aan het onderstel). De ADAC ziet besparingen op onderhoud als een van de grootste veroorzakers van alle problemen. Daarmee doelt de pechhulpinstantie niet alleen op bezuinigingen van auto-eigenaren, maar ook op kostenbesparende maatregelen van de fabrikanten zelf.
We moeten een kanttekening maken bij het onderzoek: merken als BMW hebben hun eigen pechservice. Deze worden naar alle waarschijnlijkheid dus niet meegenomen in deze cijfers van ADAC. Zo kennen we de problemen van de distributiekettingen bij met name rijders van Volkswagen-, PSA- en BMW-producten.
Het overzicht van alle door ADAC geteste auto's vind je hier.