Doek valt voor Volkswagen Passat sedan

Nog enkele leveringen en dan is het klaar

Volkswagen Passat GTE

De Volkswagen Passat sedan is niet meer. Althans, een nieuwe bestellen is niet meer mogelijk. Daarmee komt er een einde aan een voor Volkswagen belangrijk, 36-jaar durend hoofdstuk.

Eind 2020 kwam het eerste gerucht naar buiten dat Volkswagen de Passat sedan vroegtijdig uit het aanbod zou schrappen en nu is het een feit. De Passat is vanaf het begin van dit jaar niet meer nieuw te bestellen, zo bevestigt de importeur aan AutoWeek. De Passat Variant nog wel en uiteraard is de ook de hoger in de markt staande Arteon er nog. Er worden volgens de importeur nog wel Passats sedan gebouwd dit jaar, maar die zijn enkel bestemd voor klanten die al een bestelling hebben staan of voor levering uit voorraad. Er komen dus nog wel wat nieuwe sedans aan.

De traditionele middenklasser is hard op weg naar de uitgang. Dat blijkt onder meer uit het gegeven dat de Ford Mondeo het veld moet ruimen, de nieuwe Citroën C5 X een behoorlijk andere carrosserievorm heeft dan we gewend zijn en ook de Opel Insignia en Renault Talisman naar verluidt aan hun laatste ronde bezig zijn. De Volkswagen Passat mag bij de volgende generatie enkel nog door als Variant en het einde van de Passat sedan komt dus nu al.

De reden dat Volkswagen met de Passat sedan stopt, laat zich makkelijk raden. Het is simpelweg geen verkoopsucces meer. Ook hier in Nederland niet. De importeur meldt dat er in 2021 nog maar 'minder dan 150' van werden verkocht. In totaal rolden er 745 nieuwe Passats de showroom uit, dus het leeuwendeel was een Passat Variant. In 2017 werden er nog ruim 650 Passats sedan verkocht, al was de verhouding toen ook al ruim in het voordeel van de Variant. Toen werden er immers in totaal 3.215 Passats verkocht.

Volkswagen Passat sedan (B2)

De eerste Volkswagen Passat sedan

De Volkswagen Passat bestaat al bijna 50 jaar, maar de eerste Passat sedan zag strikt genomen pas in 1985 het levenslicht bij de B2-generatie. Toen werd de aanvankelijk Santana geheten Passat sedan na de facelift ook Passat gedoopt. De Passat B1 had je alleen als fastback en hatchback. Zoals gezegd mag de Passat als Variant nog een generatie door, maar er komt naast de Passat ook nog een volledig elektrisch alternatief op de markt. Daarover lees je hier meer. Overigens gaat de historie van de Passat terug tot 1973, toen het eerste model op de markt verscheen, destijds een afgeleide van de Audi 80.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (138) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.