Dieselpest kan eigenaren van campers en auto’s duizenden euro’s schade opleveren
- Erik Kouwenhoven
- Achtergrond
Dieselpest of dieselplaag is een verschijnsel dat vooral bij dieselmotoren voorkomt, maar in uitzonderlijke gevallen ook benzinemotoren kan treffen. Volgens experts wordt het alleen maar erger doordat er meer biobrandstof wordt toegevoegd.
Onder dieselpest wordt de vorming van micro-organismen verstaan, zoals schimmels, bacteriën of gisten die een bioslib veroorzaken in de dieselbrandstof. Deze micro-organismen kunnen brandstofleidingen en brandstoffilters verstoppen en motoren beschadigen. De problemen kunnen zich in theorie ook voordoen bij benzinemotoren met een hoge bijmenging van biobrandstof E10, E85 of E100.
Volgens de ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB, komt deze vorm van brandstofvervuiling echter ‘niet significant’ voor in motoren van auto’s. De diesel wordt hier constant verbruikt en blijft zelden langdurig in de tank. In campers en vooral boten en landbouwvoertuigen is de kans op dieselpest veel groter, omdat ze vaak langere tijd niet worden gebruikt. Ook klassieke auto's die lange tijd in de stalling doorbrengen lopen een hoger risico, omdat micro-organismen dan langere tijd de kans krijgen om te groeien en te vermenigvuldigen.
Organische oorsprong
Benzine en diesel hebben van zichzelf al een organische oorsprong. Het gaat hierbij namelijk om koolstofchemische verbindingen die zijn ontstaan uit fossiele planten en dieren. De toevoeging van meer biobrandstof en het daardoor nog hogere organische gehalte in diesel zorgt voor betere leefomstandigheden voor micro-organismen, bacteriën en schimmels. Wanneer deze organismen overmatig groeien, ontstaat bioslib, dat voor interne verstoppingen kan zorgen.
Een van de effectiefste preventiemethoden is het tijdig vervangen of verbruiken van biodiesel. Door de brandstof lang te laten staan, wordt de verspreiding van micro-organismen aanzienlijk ondersteund. Daarom moet de biodiesel uiterlijk na zes maanden worden gebruikt of vervangen. Sommige eigenaren zweren bij het volledig vullen van de tank vóór de winterstalling om ophoping van water door condensatie te voorkomen. De bacteriën gedijen namelijk op water.
Water in brandstof ideale voedingsbodem
Dieselbrandstof bevat echter al water, volgens de EU-norm EN 590 tot 200 milligram per kilogram brandstof. Biodiesel bevat zelfs tot 500 milligram. Water komt daarnaast ook via de ventilatiekanalen de tank binnen. Als in het voorjaar de temperaturen stijgen of jouw camper of boot in een verwarmde loods staat, wordt de tank volgens de ADAC een echte kweekvijver voor bacteriën en dus voor dieselpest. Wanneer je je voertuig lange tijd niet gebruikt, is het beter om de tank helemaal leeg te maken.
Lees ook
Deze stationwagons waren ooit pakezel maar worden nu als klassieker meer waard
Is een Mitsubishi L300 als klassieke camper een goed alternatief voor een Transporter?
Nederlandse apk erg streng en dat maakt autorijden betaalbaar houden moeilijker
