'Dieselgate Volkswagen is topje van de ijsberg'

'Meer fabrikanten zullen door de mand vallen'

'Dieselgate Volkswagen is topje van de ijsberg'
Bij het merendeel van de automerken in Europa is de uitstoot van schadelijke stoffen door diesels in de praktijk veel hoger dan verwacht mag worden op basis van de specificaties.

Dat zegt Richard Smokers, beleidsadviseur bij onderzoeksinstituut TNO, dinsdag naar aanleiding van het dieselschandaal bij Volkswagen in de Verenigde Staten.

"Ook in Europa zien wij dat de praktijkemissies van stikstofdioxide door dieselvoertuigen veel hoger zijn dan in de typekeuringstest. Dat is al langere tijd bekend'', zegt Smokers. Om welke merken het gaat wil hij niet kwijt.

De adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit acht het "zeer goed mogelijk'' dat nog meer autofabrikanten in de VS door de mand gaan vallen vanwege hoge praktijkemissies.

Volkswagen erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met sjoemelsoftware die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (94) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.