De AutoWeekend Top 10: Volvo stations!
Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de eerste Volvo station op de markt verscheen. De P445 Duett liet in 1953 z'n gezicht voor het eerst zien, en zette de deur open voor een tijdperk van grote Zweden met nog grotere laadbakken. Wij grijpen die gelegenheid aan om niet 10, maar 12 van de leukste, mooiste en meest aansprekende Zweden-met-balzaal-achterin op een rijtje te zetten.
We trappen af met de Volvo 850, de voorloper van de V70. In 1992 werd -ie vanuit Göteborg de wijde wereld in gestuurd. Fors, relatief hoekig maar bovenal achterlijk ruim. Wat design betreft een doorontwikkeling van z'n voorganger, de 7- en 900-serie. Op die twee komen we later nog even terug. Met z'n verticale achterlichtunits en kaarsrechte achterzijde had tekenmeester Jan Wilsgaard 'm een heel eigen gezicht geven, eentje die in ieder geval vernieuwend was ten opzichte van achterkantjes met de kleine, lagere geplaatste achterlampen. Waarom hij bovenaan de lijst staat? Puur en alleen om de T-5R, later omgedoopt tot 850R. Met een heerlijke geblazen vijfcilinder onder de kap, die gebaseerd was op de 850 Turbo, deed de Zweed het niet onaardig in het de British Touring Car Championship (BTCC) met onze eigen Jan Lammers achter het stuur.
Op de tweede plek vinden we de Amazon, misschien wel de bekendste oude Volvo uit de geschiedenis. Z'n algemene populariteit, je ziet 'm nog altijd zo nu en dan op het asfalt, en z'n hoge aaibaarheidsfactor maken dat deze klassieker de tweede plek met vlag en wimpel verdient. In '56 verschenen de Kombi's naast de reguliere Amazones op de markt, en tot 1970 rolden ze van de band. Leuk detail: de Amazon was een van de eerste auto's die standaard werd geleverd met een driepuntsgordel en een bekleed dashboard. Veiligheid voorop.
Achter de Amazon vinden we een stuk moderne Volvo, en wel de V70. Bij ons op de redactie, onze eigen Gert Wegman rijdt er even vrolijk en naar alle tevredenheid in rond, wordt de tweede generatie van het slagschip als de mooiste ervaren. Zeeën van ruimte, een prachtig interieur en een tijdloos design bezorgen hem een eervolle positie op nummer drie van deze lijst.
We zakken een plekje af, en daar komen we de 240 tegen. Mooi? Mwah, over smaak valt niet te twisten maar een 240 is nu niet bepaald hét toonbeeld van creatief automobiel design. Noodzakelijk? Welnee, maar leuk is -ie eigenlijk wel. De 240 luidde het tijdperk in van de hoekige Volvo's waarbij vorm duiderlijk achtergesteld was aan functie. In '74 verscheen hij op de markt om er pas in 1993 weer van te verdwijnen. Z'n oerdegelijke nuchterheid zorgt hem nog een hoge positie op in onze Weekend Top1012.
Tijdens het rangschikken van de ruime Volvo's laat onze eigen Stéphan Vermeulen vol enthousiasme weten 'dat die V50 er wel in moet hoor! Dat vind ik echt de mooiste station die er is'. We houden het graag gezellig op de redactie, het is tenslotte bijna weekend, dus zien we ons genoodzaakt om ook de V50 op een aardige plek te trakteren. De opvolger van de eerste V40 verdween vorig jaar van de markt, toen -ie werd opgevolgd door de huidige V40. Samen met Ford werd de nodige techniek gedeeld, zo stond de V50 op het platform waar ook de Ford Focus mee door het leven ging. Een regelrecht schot in de roos, zo bleek. De V50 heeft namelijk behoorlijk goed verkocht.
Op zes vinden we de Volvo 145, een model dat er vooral door z'n ronde koplampjes nog aardig aaibaar uitziet ook. Geinig was de Express-uitvoering, een model dat met een opgehoogd dak nog meer spul mee wilde slepen. In 1966 verscheen hij op de markt en tot 1974 rolde hij onder andere in het Belgische Gent van de band. De 240 volgde hem op, die meteen korte metten maakte met het enigszins zachte uiterlijk van deze klassieke Volvo.
De Duett, de auto waar het allemaal mee begon. De voorloper van bovengenoemde 145 mag zich inmiddels Abraham (of Sara) noemen, en de tand des tijds wonderwel doorstaan; zo nu en dan zien we ze nog weleens langsrijden. Met z'n twee achterdeurtjes en destijds lage prijs was de Duett echt een auto voor het volk. Redenen genoeg om hem op te nemen tussen de toppertjes.
Tijd voor wat Nederlandse trots in deze lijst, de V40. De stationvariant van de S40 rolde in ons eigen Born van de band. In Nederland zijn zo'n 65.000 exemplaren verkocht, wereldwijd zelfs een miljoen. Veiligheid, een robuuste uitstraling en bovenal een echte Volvo. Ondanks z'n ietwat beperkte bagageruimte, het is immers geen 240, toch een pure Zweed. De V40 die nu in de prijslijsten staat is geen directe opvolger maar vervangt zowel de S40 als de V40. Deze naamgenoot wordt overigens in het Belgische Gent geproduceerd.
Op plek negen en elf vinden we twee Volvo Estate's zoals we die misschien wel het meeste voor de geest hebben: de 900- en 700 serie. Beide verschrikkelijk groot, misschien een tikkie lomp maar Volvo in hart en nieren. Volvo-rijders wereldwijd maken er de sport van om zoveel mogelijk kilometers in hun Zweed rond te rijden. Van deze modellen zijn exemplaren bekend die ver over de miljoen kilometers hebben gedraaid. Onverwoestbaar dus.
Zoals je al gemerkt hebt zijn we de tien stuks al overschreden, maar we gaan toch nog even door. Op 10 hebben we de V60 geparkeerd; de meest moderne Volvo in de lijst. Als hybride gaat -ie als een warm broodje over de toonbank, en z'n dynamische uiterlijk doet natuurlijk een fikse duit in het zakje. Misschien meer een lifestyle-combi dan een daadwerkelijke Volvo-station, maar we kunnen hem wegens z'n verkoopsucces niet uit onze topper-lijst houden.
Onderaan vinden we de Volvo 66, in feite een Daf. Niet minder leuk, maar misschien toch wat minder Volvo dan we eigenlijk zouden willen. Van de 66 is een Estate op de markt gebracht, een model was een driedeurs dus neigde misschien nog het meest naar een shooting break. Onderhuids een Daf 66, die na de overname van Daf door Volvo toch even doorontwikkeld was door de Zweden onderhanden was genomen. Tussen '75 en '80 was -ie te koop, uiteraard met variomatic. Een speciale versie had een 1300 cc-blokje in de neus, waarmee hij 145 km/h wist te halen. In de loop der jaren zijn ze nog weleens terug te zien geweest op televisie tijdens de bizarre achterruitrijraces.
Merk en model
1. Volvo 850
2. Volvo Amazon
3. Volvo V70
4. Volvo 240
5. Volvo V50
6. Volvo 145
7. Volvo Duett
8. Volvo V40
9. Volvo 940/960
10. Volvo V60
11. Volvo 740/760
12. Volvo 66
Wie de ultieme Daf/Volvo-mishandeling in de vorm van de achteruitrijraces wil bekijken, die kan dat hieronder doen. Als je het commentaar van André van Duin niet kunt verteren, verzoeken we je vriendelijk de volumeknop even naar links te draaien.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
PRIVATE LEASE Volvo
Had je deze auto's al gezien?

Volvo XC40 1.5 T4 Recharge Inscription | ACC | Camera | 19 Inch |
- 2022
- 46.799 km

Volvo XC60 T6 PLUG-IN HYBRID AWD PLUS BRIGHT *NIEUW!* -PANO.DAK|360°CAM|HARMAN/KARDON|GETINT.GLAS
- 2025
- 72 km

Volvo XC60 RECHARGE T6 AWD INSCRIPTION -PANO.DAK|HARMAN/KARDON|CAMERA|POWER-SEATS|20"|BLIS|ADAP.LED
- 2021
- 85.362 km