'Chiptekort schaadt auto-industrie langer en ernstiger dan corona'
Voorlopig nog wel even problemen
Over corona wordt steeds minder gesproken door autofabrikanten, over het nijpende chiptekort des te meer. De CEO van VNC Automotive, een bedrijf dat zich specialiseert in connectiviteitsoplossingen voor de auto-industrie, luidt de noodklok.
Diverse autoconcerns hebben het bij het presenteren van hun halfjaarcijfers vooral over één grote onzekerheid: het tekort aan halfgeleiders. De impact van de coronamaatregelen wordt inmiddels nog een stuk minder gevoeld. Zowel Stellantis, Ford als Audi gaven al aan dat het chiptekort tot (ver) in volgend jaar de productie parten zal spelen. De CEO van VNC Automotive, Tom Blackie, onderstreept dat: "In gesprek met onze klanten en leveranciers wordt duidelijk dat de effecten van het tekort aan halfgeleiders veel langer gevoeld worden dan die van de pandemie en potentieel een veel heftigere impact zullen hebben op de verkopen en toekomstige ontwikkelingen."
Dat laatste is volgens Blackie vooral een groot punt van zorg. Hij stelt dat er nu in sommige gevallen al uitgeweken wordt naar eenvoudigere chips die meer voorradig zijn, omdat de geavanceerdere chips 'meer dan 30 keer zo duur zijn geworden dan normaal'. Het grote pijnpunt daarvan is dat het volgens hem ontwikkeling van auto's in de weg kan zitten, bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch rijden en connectiviteit met bijvoorbeeld telefoons: "We vrezen dat de functionaliteit (van auto's, red.) hieronder zal lijden, terwijl de verwachtingen hoger zijn dan ooit. Het is ook mogelijk dat sommige systemen haastig worden aangepast op eenvoudigere componenten en in de toekomst sneller niet meer overweg kunnen met volgende generatie telefoons, omdat die de oudere bases niet meer ondersteunen."
VNC Automotive waarschuwt daarbij dat bijvoorbeeld het opzetten van meer chipfabrieken, zoals Bosch bijvoorbeeld doet, waarschijnlijk niet kan voorkomen dat chips voorlopig nog aanzienlijk duurder zullen zijn dan gebruikelijk. Autofabrikanten gaan dit vanzelfsprekend stevig voelen in de portemonnee en vervolgens zullen consumenten meer moeten betalen voor producten die voor hetzelfde geld of zelfs voor minder nog beter hadden kunnen zijn.