Stellantis: ‘Chiptekort blijft zeker tot 2022’

Meer hangende schouders

RAM 1500 Longhorn

Autoconcern Stellantis denkt dat het chiptekort zich nog zeker tot in 2022 voortsleept. Om de pijn wat te verzachten, komt de Amerikaans/Europese autobouwer wel met een idee.

Het lijkt wel de internationale doe-eens-somber-over-chiptekorten-maand. Na een verdrietig BMW en een sombere versie van het eerder toch zo positieve Daimler is het nu de beurt aan Stellantis om de schouders te laten zakken. Het bedrijf, voorheen bekend onder de afzonderlijke namen FCA en PSA, voorspelt tegenover Automotive News dat de chiptekort-ellende gemakkelijk tot ruim in 2022 kan duren.

“De halfgeleider-crisis zal, voor zover ik kan zien en ik kan niet alles overzien, met gemak voortduren tot in 2022. Ik zie simpelweg geen tekenen dat extra productie van de Aziatische leveranciers binnen afzienbare tijd naar het westen gaat komen”, stelt CEO Carlos Tavares.

Als mogelijke oplossing – of pijnverzachter- wordt genoemd dat Stellantis meer diversiteit wil in de toegepaste chips. Met meer leveranciers is de kans immers ook groter dat de productie wel lukt, maar daar is veel werk mee gemoeid. Volgens Tavares kost het achttien maanden om een auto ‘om te bouwen’ voor toepassing van een andere chip. In de tussentijd blijft Stellantis zich net als veel andere fabrikanten concentreren op het bouwen van de auto’s waarop het meeste kan worden verdiend. Verwacht dus vooral veel grotere en duurdere modellen in de uiteindelijke verkoopresultaten van 2021.

Lezersreacties (5) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.