CEO Lynk & Co: 'Waarom nóg een nieuw merk?'
Geen merk, maar een 'mobiliteitsconcept'
Bij de onthulling van de Lynk & Co 01 voor de Europese markt sprak AutoWeek met Alain Visser, de Belgische CEO van Lynk & Co, over het mobiliteitsconcept dat het merk in Europa introduceert. Ook doet hij een boekje open over de toekomstige strategie van ‘zijn’ merk. “Ik kan me nauwelijks voorstellen dat we ooit meer dan drie modellen zullen hebben.”
U heeft gewerkt bij General Motors, Ford en Volvo. Wat is nu het fundamentele verschil tussen Lynk & Co en deze meer traditionele merken?
“Na 34 jaar in de auto-industrie heb ik me vooral de laatste tien jaar erover verbaasd dat de auto-industrie al decennia hetzelfde doet. Als ik mijn laatste jaren in de auto-industrie vergelijk met de eerste jaren is er eigenlijk weinig veranderd, buiten het feit dat de auto veel moderner is. Dus ik dacht: als we een nieuw merk beginnen, laten we dan ook iets volledig anders doen dat in lijn is met nieuwe consumententrends. Om het korte antwoord te geven op je vraag: ik heb dertig jaar lang auto’s verkocht, maar nu gaan we een mobiliteitsconcept opzetten.”
Lynk & Co is strikt genomen een Chinees merk. Chinese merken hebben tot op heden moeite om in Europa te wortelen. Waar ligt dat aan, denkt u?
“Allereerst noem ik Lynk & Co geen Chinees merk. Ik zeg altijd dat we even Chinees zijn als Volvo: volledig eigendom van een Chinese onderneming, maar met de hoofdzetel in Zweden. Waarom nieuwe merken vanuit waar dan ook, China of niet, het moeilijk hebben in Europa komt denk ik doordat de markt is verzadigd. De keuze is zo enorm groot. Waarom zou je gaan voor een nieuw merk dat nog geen reputatie heeft opgebouwd? Ik denk dat de wereld geen behoefte heeft aan een nieuw automerk, maar wel aan een nieuw mobiliteitsconcept.”
Dat zou ook de reden zijn waarom het Lynk & Co wel gaat lukken in Europa?
“Ja, ik weet dat het arrogant klinkt, maar uit veel marktanalyse blijkt dat er een groeiend aantal klanten is dat open staat voor iets totaal nieuws. Volgens onze meting is dat ongeveer 10 procent van de traditionele autoklanten. Dat aandeel is bijzonder groot. Eigenlijk is er nog geen merk dat die 10 procent vertegenwoordigt. Dat willen wij zijn.”
Liggen daar nog uitdagingen voor Lynk & Co?
“Absoluut, het is natuurlijk altijd een risico om met iets volledig nieuws te beginnen. Daarom kun je de auto in het begin ook kopen. Wij denken dat in een tamelijk korte tijd die transitie naar het lidmaatschap zal plaatsvinden. Het gaat een uitdaging worden om de klant dat concept te laten omarmen, maar ik denk dat er voldoende mensen zijn die daarop zitten te wachten. We hebben de prijzen van de auto bewust niet bekend gemaakt, want we willen ons duidelijk als mobiliteitsmerk neerzetten.”

Lynk & Co 01
De Lynk & Co 01 is voorlopig het enige model in Europa. Hoe kijkt Lynk & Co tegen elektrische auto’s aan?
“We zijn ervan overtuigd dat elektromobiliteit in de toekomst de enige oplossing zal zijn, maar dat is nog niet vandaag. De technologie is er en de kosten dalen, maar ik denk dat het enige probleem de infrastructuur is. Zodra de infrastructuur er in Europa is, zullen wij er ook zijn. In Peking hebben we de Lynk & Co Zero gelanceerd, een puur elektrische concept-car. In de familie is er elektromobiliteit bij Polestar en Volvo. Alleen denken wij dat hybride vandaag nog het betere antwoord is als je maar één auto aanbiedt in het mobiliteitsconcept.”
Heeft Lynk & Co in Europa op termijn een breed modellenaanbod voor ogen?
“Nee, helemaal niet. In China hebben we bewust gekozen voor het traditionele verkoopmodel. Hierbij is een groot aantal modellen een voordeel. Bij het abonnementsmodel draait het om simplicity. Hoe minder modellen, hoe gemakkelijker het voor de klant wordt. Dat wil niet zeggen dat er geen tweede of derde model komt, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat we ooit meer dan drie modellen zullen hebben. Dat kunnen dan bijvoorbeeld een heel kleine stadsauto en een volledig elektrisch model zijn. Ik ga ervan uit dat onze tweede auto sowieso volledig elektrisch wordt.”

Lynk & Co 05
Amsterdam is als eerste stad gekozen voor een fysieke ‘club’ van Lynk & Co. Waarom juist Amsterdam?
“Omdat Amsterdammers zo anti-auto zijn. We vonden die uitdaging leuk. Ik heb er vier jaar gewoond en ik houd van de Amsterdamse mentaliteit: direct en sceptisch. Ik denk dat mensen in Amsterdam ook meer dan in welke andere Europese stad open staan voor sharing en nieuwe concepten. Door die combinatie hebben we gezegd: that’s it, daar gaan we naar toe. Online zijn we in heel Europa aanwezig, maar onze fysieke ‘clubs’ zullen we geleidelijk uitbouwen. Zoals gezegd zijn we deze maand in Amsterdam aanwezig, volgende maand in Zweden en daarna in andere Europese steden.”
Lynk & Co was van plan om in Gent te gaan produceren. Zijn er plannen om de productie op termijn naar Europa te verplaatsen?
“Er zijn geen concrete plannen, maar dat is wel de bedoeling. Onze productie is gestart in China, maar op de lange termijn moeten we productie in Europa hebben. Het was initieel de bedoeling naar Volvo in Gent te gaan, maar die fabriek is uitverkocht, want de XC40 loopt bijzonder goed. Dus we zijn momenteel aan het kijken naar alternatieven.”
PRIVATE LEASE Lynk & Co 01
Uitgelicht aanbod

Lynk & Co 01 1.5 PHEV 261pk Automaat / Adaptive cruise / 20 inch / Infinity Audio
- 2022
- 10.913 km

Lynk & Co 01 1.5 PHEV 261pk Automaat Trekhaak / Adaptive cruise / 20 inch / Infinity Audio
- 2022
- 14.315 km

Lynk & Co 01 1.5 PHEV Hybrid 261 pk - Panoramadak - camera - stoelv
- 2022
- 21.806 km
Lees ook

Lynk & Co heeft losse prijs 01 vrijgegeven

Lynk & Co haalt EV op termijn naar Europa

Lynk & Co naar Europa met 01

Opsteker voor Nyck De Vries: 'Dit wilde ik zien'

Skoda Enyaq iV duizenden euro's goedkoper: SEPP-subsidie mogelijk

BMW X5 en X6: nieuwe diesel én M-versies op de prijslijst
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (27) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.