Britse kinderen vanaf 10 jaar kunnen 'rijles' nemen

Eerste ervaring opdoen

Kind autorijden

Kinderen horen niet achter het stuur van een auto, maar daar denken sommige mensen in het Verenigd Koninkrijk anders over. Daar start een bedrijf met 'rijlessen' voor kinderen, op een afgesloten terrein natuurlijk.

De meeste mensen stappen verstoken van enige ervaring achter het stuur bij hun eerste rijles. Een enkeling heeft (stiekem) al wel eens gereden met een familielid, vaak op een parkeerterrein of eigen terrein, maar daar blijft het wel bij. In het VK vindt 'TrackDays' het tijd dat daar verandering in komt. Daar gaat men rijlessen voor kinderen aanbieden. Vanzelfsprekend niet op de openbare weg, maar wel met een serieus doel.

Kinderen vanaf 10 jaar mogen van TrackDays voortaan plaatsnemen achter het stuur. "Zelfvertrouwen en ervaring zijn essentieel als je leert autorijden. Jongeren met wat kilometers achter de rug kunnen hiervan profiteren als ze al vroeg geoefend hebben," aldus TrackDays-voorman Dan Jones. Onder meer in een Ford Fiesta ST mogen de kinderen aan de slag gaan met de basisvaardigheden: sturen, gas geven, remmen en schakelen. De instructeur houdt hierbij rekening met de leeftijd en eventueel eerdere ervaring van het kind.

Een officieel document kunnen de kinderen er natuurlijk niet mee behalen en het is puur bedoeld als een leuke eerste ervaring met autorijden. Zo'n eerste kennismaking met autorijden kost tussen de €50 en €100. In Nederland kun je overigens ook al vanaf je tiende bijvoorbeeld onder begeleiding op Circuit Zandvoort rijden. Dit Britse initiatief lijkt echter wat minder op lol maken gericht en meer op het voorbereiden op de dagelijkse praktijk.

Lezersreacties (22) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.