Brexit: 7 redenen om tegen te zijn
De leukste Engelse auto's ooit
Eerder vandaag keken we met een vette knipoog naar de zeven automobiele redenen om Engeland een welverdiende brexit toe te wensen. Maar natuurlijk houden we als autoliefhebbers zielsveel van onze westerburen en hopen we van harte dat ze in ons Europese midden blijven. Zeven redenen waarom we dat doen:
Mini
Een van de meest sympathieke auto's uit de geschiedenis is zonder meer de Mini van BMC. 'My first car' van een hele generatie, of beter, van hele generaties, want de Mini hield het vol van 1959 tot de eeuwwisseling. Behalver goedkoop, praktisch en charmant reed de Mini ook nog eens fantastisch. En werd hij nog een tijd in ons land gebouwd. Bovendien werd hij ontworpen door een Griek, en dat is weer een mooi bruggetje van brexit naar grexit.
Lotus Cortina
In 1961 pakte Colin Chapman een Ford-motor als uitganspunt om zijn eigen krachtbron te ontwikkelen. Ford vroeg hem om die in de Cortina te monteren en zo geschiedde. Lotus verbeterde ook de transmissie en onderstel en zo ontstond een legendarische racewagen die een lange reeks overwinningen op zijn naam wist te krijgen. Ook in de rallysport van d jaren zestig was de Lotus Cortina een veelgeziene verschijning.
Jaguar E-Type
Volgens velen (onder wie Enzo Ferrari) de mooiste auto uit de geschiedenis, maar in elk geval een model dat onuitwisbaar op je netvlies blijft staan, dankzij de vloeiende lijnen en de enorm lange neus. Hij debuteerde in 1961 op de salon van Genève en verscheen als coupé en als cabrolet. Ook technisch was de E-Type zijn tijd vooruit, met rondom schijfremmen en onafhankelijke wielophanging. In 1975 viel het doek voor de derde en laatste generatie E-Type.
Land Rover Defender
De na de oorlog axchtergebleven Willys Jeeps inspireerden de Engelsman Maurice Wilks, directeur bij Rover, om een eigen variant te bouwen. De Land Rover moest buitengewoon terreinwaardig zijn, maar ook landbouwmachines door de akkers kunnen trekken. Het resulteerde in een icoon dat pas vele jaren later de naam Defender kreeg, om het onderscheid te maken met de andere modellen die aan het ontstane merk ontsproten. Ruim een halve eeuw later is het nog steeds moeilijk een 4x4 te vinden die in de buurt komt van wat de Defender in het terrein presteert.
Triumph Spitfire
Laat een Italiaanse designer (Giovanni Michelotti) los op het onderstel van een gewone Engelse sedan (Thiumph Herald) en je krijgt een van de meest kenmerkende Britse roadsters. In 1962 onthulde Triumph op de London Motor Show de Spitfire, een model dat in vijf generaties tot ons kwam en waarvan vooral de laatste drie grote successen kenden. Hoewel in de basis een roadster, was de Spitfire ook leverbaar met een originele hardtop, waarmee hij als een sportcoupé oogde. In augustus 1980 rolde de allerlaatste Spitfire van de band.
Rolls-Royce Silver Shadow
In 1965 introduceerde het traditioneel-conservatieve Rolls-Royce de opvolger van de klassiek gelijnde Silver Cloud. De Silver Shadow was voor Rolls-Royce-doen extreem modern vormgegeven en had onderhuids bovendien progressieve gekkigheden als schijfremmen rondom, een zelfdragende carrosserie en, mind you, de hydropneumatische vering van die French Froggies. De happy few lieten zich er niet door afschrikken. In de vijftien jaren van zijn bestaan werd de Silver Shadow voor velen het eerste beeld dat ze op hun netvlies krijgen bij het horen van de magische woorden Rolls-Royce.
Aston Martin Lagonda
Silver Shadow te voor de hand liggend? Dan kon je vanaf 1976 terecht bij Aston Martin voor een Lagonda, waarvan er tot 1990 niet meer dan 645 werden geproduceerd. Met zijn vlijmscherpe lijnen en enorme afmetingen was de Lagonda het ultieme uithangbord van je succes. En je geduld, want de Lagonda zat boordevol elektronica en je weet het, Engelsen en elektronica... maar daar gaan we vandaag geen grappen over maken, want dan stemmen ze voor de brexit en dat moeten we niet willen. Al was het maar vanwege bovengenoemde auto's.