Brandstofverkoop augustus daalt met 8,5 procent
Laagste niveau sinds 1989?
Vorige maand werd er in Nederland in totaal 964 miljoen liter diesel, benzine en lpg getankt. Dat is 8,5 procent minder dan in augustus vorig jaar, zo blijkt uit een analyse van CBS-data door Bovag. Relatief gezien is de vraag naar diesel het sterkst gedaald. Als deze trend zich doorzet, komt volgens de Bovag het jaartotaal aan getankte brandstof voor 2020 naar verwachting op het laagste niveau uit sinds 1989.
Ten opzichte van augustus vorig jaar nam de dieselafzet afgelopen maand met ruim 10 procent het sterkst af tot 523 miljoen liter. Daarmee vertegenwoordigt diesel nog steeds wel een meerderheid in het totaalplaatje ten opzichte van benzine en lpg. Het aantal liters getankte benzine nam met meer dan 6 procent af tot 424 miljoen liter en de verkoop van lpg daalde met ruim 5,5 procent naar 17 miljoen liter. Over de eerste acht maanden van 2020 is de verkoop van benzine, diesel en lpg met respectievelijk 14, 12 en 15 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Gemiddeld genomen noteerde de totale brandstofverkoop een min van ruim 13 procent tot minder dan 8 miljard liter.
Overigens is er voor de verkoop van E5 (Euro 98) een plus te noteren. De eerste acht maanden van 2019 werd er 44 miljoen liter E5 getankt, terwijl dat dit jaar 85 miljoen liter is. Dat is bijna een verdubbeling, hoewel het op een totaal van 3,3 miljard liter getankte benzine slechts een klein deel betreft. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat veel mensen liever niet de nieuwe E10-brandstof tanken en daarom overstappen op de duurdere E5. Gezien de forse daling van de brandstofbehoefte en het feit dat mensen momenteel weer meer thuiswerken vanwege de tweede coronagolf voorspelt de Bovag dat de totale afzet aan brandstof aan het eind van dit jaar onder de 12 miljard liter zou kunnen uitkomen. Dat zou voor het eerst sinds 1989 het geval zijn.
Structurele verandering
Momenteel is de daling van de brandstofbehoefte voornamelijk toe te schrijven aan de coronacrisis, maar op de lange termijn ligt met de toenemende populariteit van elektrisch rijden een structurele verandering op de loer. De Nederlandse overheid zal dit jaar de impact op de accijnsinkomsten al gaan voelen, maar op de lange termijn ligt het voor de hand dat de vraag naar brandstof alleen nog maar verder af zal nemen. In dat licht bezien is het niet zo gek dat de politiek langzaam toe wil naar het afbouwen van fiscale voordelen voor elektrische auto's.