'Brandstofprijzen langer hoog door EU-boycot Russische olie'

Benzineprijs blijft mogelijk meer buiten shc

Tankstation accijnsverlaging 1 april 2022 (ANP)

De brandstofprijzen staan nog altijd zeer hoog, maar nu lijkt er nog een extra tegenvaller aan te komen. De EU wil onder meer Russische olie gaan boycotten en deskundigen denken dat dit voor langdurig hogere prijzen kan gaan zorgen.

De brandstofprijzen worden mogelijk niet direct veel hoger bij een olieboycot, maar het helpt niet voor de langere termijn. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers en ING-econoom Rico Luman denken dat de olieprijs nu al hoger is omdat wereldwijd al rekening werd gehouden met een boycot van olie uit Rusland. Als die boycot er dan uiteindelijk is, kan het prijseffect meevallen. Wel zeggen beide experts dat de ontwikkeling van bijvoorbeeld de benzineprijs van veel zaken afhankelijk is. Zo speelt de koers van de dollar mee, maar ook of oliekartel OPEC besluit meer olie op te gaan pompen waardoor het aanbod toeneemt. "Maar als zoals bij dit plan van Brussel het aanbod ingewikkelder wordt, zal dat nooit prijsverlagend werken", zegt Van Selms. "Het is nooit leuk als een bepaalde hoeveelheid olie wegvalt."

ING-econoom Luman denkt dat het voorstel van de Europese Commissie, die wil dat de invoer van ruwe aardolie uit Rusland binnen een half jaar stopt en die van benzine en andere olieproducten voor het eind van het jaar, kan zorgen voor langdurig hoge prijzen. "De druk blijft op de ketel. We moeten langer rekening houden met hogere olieprijzen", aldus de econoom. Zijn verwachting is dat de gevolgen voor de dieselprijzen groter zijn dan voor die van benzine, omdat Europa voor diesel afhankelijker is van Rusland.

Lezersreacties (95)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.